Külföld

2015.11.26. 11:15

Egyiptomi lap: biztonsági mulasztás előzte meg a bírákkal teli szálló elleni merényletet a Sínai-félszigeten

Biztonsági mulasztás előzte meg a terrortámadásokat a bírákkal teli egyiptomi szálloda ellen a Sínai-félsziget északi részén, el-Arís városában - írta szemtanúkra hivatkozva az ad-Dusztúr című egyiptomi napilap csütörtöki számában.

A hét halálos áldozattal járó merényletet a hétfő este zárult parlamenti választások másnapján, kora reggel hajtották végre a Vörös-tenger partján álló Swiss Inn hotel ellen, amely a régió szavazóhelyiségeire felügyelő bizottságok bázisaként szolgált. A Gázai övezethez közeli határvidéken mély gyökereket eresztett Vilájat Színáa, az Iszlám Állam helyi ága vállalta a vérengzést, amelyben a voksolásra felügyelő bírók közül ketten életüket vesztették.

A hadsereg szóvivője három támadóról számolt be, közülük kettőnek sikerült behatolnia az épületbe. Az egyik a főbejárat előtt a levegőbe repült pokolgépet hordozó járművével együtt, a második a szálloda konyhájában léptette működésbe robbanó övét, a harmadik golyózáport zúdított a bírók egyik szobájára.

"Az el-arísi szálló bírái megerősítették, hogy a biztonsági erők legtöbb tagját visszavezényelték az eredmények bejelentése után" - hirdette az ad-Dusztúr címlapján nagy piros betűkkel.

Tárek Nagíb, az egyik választási bíró a lapnak nyilatkozva elmondta, hogy a szavazatok számlálása késő éjjelig tartott, így sokan még aludtak a támadások idején. "Hatalmas robbanásra, és heves tűzharcra ébredtünk" - mesélte.

Kollégája, Szarvat Ámer ugyanakkor az étterembe bejutott terroristát feltartóztató biztonságiakat méltatta, akiknek a fellépése nélkül sokkal nagyobb lett volna a vérontás. Arra emlékeztetett, hogy a hotelben megszálló 160 bíróból nyolcvanan jelen voltak a merényletek alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!