Külföld

2015.12.01. 15:36

Egyre több katona dezertál az Iszlám Államtól

"Ahogy egyre intenzívebbé és átfogóbbá vált az Iszlám Állam bombázása, úgy nőtt meg a dezertőrök száma" - írja az USA Today Steve Warren ezredes hétfői bagdadi tájékoztatójáról.

Az amerikai vezérkar drónfelvételek és hírszerzői jelentések alapján a következő megállapításokra jutott:

- Egyre több harcos adja meg magát az utóbbi időkben; legutóbb Kirkuknál 90 IS-harcos tette le a fegyvert a kurd pesmergák előtt. Róluk kiderült, hogy szunnita felekezetű törzsi harcosok, akiket az Iszlám Állam kényszerrel sorozott be.

- Több IS-ellenőrzőpont is elnéptelenedett, a tavaly az iraki hadsereg által harc nélkül feladott Ramádiból sok civilnek úgy sikerült megszöknie, hogy nem is találkozott járőrökkel.

- Az Iszlám Állam elitjének számító külföldi harcosokra egyre hétköznapibb feladatokat is kiosztanak, sok mudzsahidet osztanak be ellenőrzőpontokhoz vagy rendfenntartó egységekhez, ami szintén emberhiányt jelez.

A jelenséget a Brookings Intézet szakértője ígéretesnek nevezte, azonban felhívta a figyelmet arra, hogy ennél jóval több konkrét eset és adat után lehet csak azt mondani: a dezertálás tendenciává vált.

Az USA egyébként meglehetősen bizonytalan abban, mekkora haderőt is képes az IS mozgósítani. Saját számításai szerint a tavaly óta tartó légitámadások és a kurd milíciák összesen 23 ezer iszlamistával végeztek. Azonban úgy tűnik, az IS egyelőre tudja fedezni a veszteségeit, hiszen még mindig 20-30 ezer harcossal rendelkezhet - ugyanúgy, mint júniusban, vagy tavaly ilyenkor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!