Külföld

2016.05.25. 17:21

Elfogadta a büntető törvénykönyv reformját a francia parlament

Végleg elfogadta szerdán a francia parlament a büntető törvénykönyv reformtervezetét, amelynek célja, hogy a rendkívüli állapot idején alkalmazhatóakhoz hasonló intézkedéseket tartalmazó törvénycsomaggal váltsák fel a jelenlegi szabályozást, és ne legyen szükség a novemberi terrortámadások óta érvényben lévő rendkívüli állapot sorozatos meghosszabbítására.

A múlt heti nemzetgyűlési szavazást követően a szenátus is jelentős többséggel hagyta jóvá a szervezett bűnözés és a terrorizmus elleni javaslatot, amelyet a szocialista kormányzattól balra álló Baloldali Fronton és Zöldeken kívül valamennyi párt támogatott.

Az ellenzők szerint a törvény "jelentős visszalépés az alapjogok terén". Emiatt elképzelhető, hogy az Európai Jogok Európai Bírósága elítéli majd Franciaországot - vélte Esther Benbassa, a zöldek egyik szenátora.

A törvénycsomag intézkedéseit már a június 10. és július 10. között megrendezésre kerülő labdarúgó Európa-bajnokság kezdete előtt, és a július 2. és 24. közötti Tour de France kerékpáros verseny idején is alkalmazni lehet.

"A szöveg folyamatosan biztosítja a megerősített és kiegyenlített jogi keretet. Magas biztonsági szintet garantál, és így megfelelő választ ad a terrorfenyegetettség változására" - mondta a szavazást követően Jean-Jacques Urvoas igazságügyi miniszter.

A csomag egyik legfontosabb intézkedése, hogy lehetővé teszi egy ember fogva tartását négy órán át a helyzetének ellenőrzésére, amennyiben egy személyazonossági vizsgálat során terrorizmussal kapcsolatos gyanú merül fel vele szemben, valamint előzetes eljárások részeként az éjszakai házkutatásokra is lehetőséget teremt. A szöveg rugalmasabbá teszi a rendfenntartó erők számára a fegyverhasználatot, bünteti a terrorizmusra buzdító vagy azt dicsőítő internetes oldalak látogatását, lehetőséget biztosít elektronikus levelezések lefoglalására és telefonbeszélgetések lehallgatására, és olyan emberek egy hónapig tartó házi őrizetének az elrendelésére, akik olyan területekről térnek haza, ahol terrorcsoportok tevékenykednek, mint például Szíriából, de nincs elég bizonyíték ahhoz, hogy eljárást indítsanak ellenük a hatóságok.
A törvénycsomag előkészítését már a tavaly novemberi merényletek előtt megkezdte a kormányzat, de a dzsihadista támadásokat követően a javasolt intézkedéseket megerősítette.

A rendkívüli állapotot harmadik alkalommal a múlt héten hosszabbította meg a törvényhozás - július végéig - annak érdekében, hogy a fokozott biztonsági intézkedések a labdarúgó Európa-bajnokság és a Tour de France idejére is érvényben maradhassanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!