Külföld

2015.10.06. 17:40

Elítéltek egy román férfit embercsempészet miatt Ausztriában

A bécsújhelyi (Wiener Neustadt) bíróság embercsempészet miatt kedden elítélt egy román férfit, aki még júliusban 37 afgánt szállított autójában, de Felső-Ausztriában rajtaütött a rendőrség.

A 26 éves férfit üzletszerűen elkövetett csempészet miatt két év börtönbüntetésre, ebből 16 hónap felfüggesztettre ítéltek. Az ítélet nem jogerős, a vádlott bűnbánóan viselkedett és elfogadta a döntést.

"Nagyon sajnálom, de nem voltam tisztában azzal, hogy milyen veszélyes dolgot műveltem" - mondta a büntetlen előéletű férfi, aki munkanélküli-segélyét embercsempészettel keresett pénzzel akarta kiegészíteni.

A férfi a magyar-román határon egy magyar állampolgárral lépett kapcsolatba. Ő irányította július 22-én egy Budapest környéki erdőhöz, ahol az esti órákban egy egyterű járműbe 37 menekültet zsúfoltak be.

Magyarországtól Ausztriáig a migránsok nem kaptak sem vizet, sem ételt, állva kellett utazniuk a teljesen sötét és forró raktérben, ahol alig volt levegő - ismertette a szállítás körülményeit a bíró.

A jármű nagyon lassan közlekedett, ezért vált gyanússá az osztrák rendőröknek. A kocsit több mint négyórányi utazás után a Bécstől délnyugati irányban lévő Hinterbrühl településnél ellenőrizték, a sofőr az A21-es autópálya egyik pihenőjénél állt meg.

"Együtt éreztem a menekültekkel, és vizet akartam adni nekik" - mondta a vádlott, és indoklása szerint ezért állt meg útközben. Az afgánok közül néhányan arról beszéltek, hogy attól féltek, meg fognak halni az út alatt.

Az ítélet indoklásában a bíró elmondta: a vádlott az utolsó láncszem a gépezetben, a hozzá hasonló emberek könnyen cserélhetők. A bíróság a mostani ítélethirdetéssel tudatosan nem akart példát statuálni az A4-es autópályán augusztus végén megtalált 71 halálos áldozattal járó tragédiával kapcsolatosan. Az indoklás szerint az ítélet egy eddig büntetlen előéletű ember által elkövetett tettnek megfelelően kirótt büntetés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!