Külföld

2016.02.05. 09:15

ENSZ-szakértők szerint véget kell vetni Assange önkényes fogva tartásának

Az ENSZ emberi jogi szakértői úgy vélekednek, hogy Julian Assange-t, a WikiLeaks kiszivárogtató oldal alapítóját 2010 decembere óta "önkényesen tartja fogva" Nagy-Britannia és Svédország.

A világszervezet önkényes fogva tartással foglakozó munkacsoportjának (WGAD) pénteken közzétett álláspontja szerint a két ország véget kell vessen a 2012 júniusa óta Ecuador londoni nagykövetségén élő Assange fogva tartásának, és kárpótolniuk kell őt.

Az amerikai diplomáciai táviratok százezreit nyilvánosságra hozó ausztrál férfi szerdán jelentette be, hogy ha a panaszát vizsgáló ENSZ-bizottság neki ad igazat, akkor arra számít, hogy azonnal visszakapja útlevelét és megszűnnek az őrizetbe vételére tett kísérletek.

A svéd királyi ügyészség, amely nemi erőszak vádjával adott ki letartóztatási parancsot Assange ellen, úgy reagált a fejleményre, hogy az ENSZ szakértőinek állásfoglalása nem lesz hivatalos kihatással Assange ügyére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!