Külföld

2016.02.24. 12:26

Érvényes papírok nélkül jön Németországba a migránsok több mint háromnegyede

A Németországba érkező migránsok nagy része nem rendelkezik érvényes személyazonosító iratokkal, amikor belép.

Thimm Andreas

Januárban, a határ menti területen talált migránsok 77 százalékánál nem voltak megfelelő személyi okmányok, mondta a belügyminisztérium szóvivője a "Berliner Morgenpost" c. lapnak. A lehetséges okokat a minisztérium nem részletezte. A legnagyobb probléma a menekültek magas száma, különösen a Szövetségi Menekültügyi és Migrációs Hivatal (BAMF) számára, mert ismeretlen származási ország esetében nem tudnak dönteni a menedékkérelmekről.

A biztonsági szerveknek is ónagy kihívást jelent a migránsok azonosítása. "Ez a magas szám jelentős probléma, és hosszú távon elfogadhatatlan", mondta Oliver Malchow az országos rendőrszakszervezet elnöke. Azonosító okmányok nélkül többször is, különböző adatokkal regisztrálhatnak a menekültek. "Ez nagy biztonsági kockázatot jelenthet," - mondta Oliver Malchow. Az elutasított menedékkérők kiutasítása származási országukba a tisztázatlan identitás esetében sokkal nehezebb.

Az sem kizárt, hogy a legtöbb menekült megsemmisíti útlevelét, mielőtt Németországba utazik, mert a dokumentum az Európán belül útvonalról is tartalmaz információkat. A jelenleg gyakorlatilag felfüggesztett dublini szerződés szerint, Németország visszaküldhetne őket abba az országba, ahol az EU-ban először menedékjogot kértek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!