Külföld

2016.09.22. 15:25

Európai Bizottság: továbbra is lassan halad a menedékkérők áthelyezése

Brüsszel - Az utóbbi időben valamelyest felgyorsult a menedékkérők Európai Unión belüli áthelyezése, a folyamat azonban még mindig meglehetősen lassan halad - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.

Margaritisz Szkínász, a brüsszeli testület vezető szóvivője sajtótájékoztatóján elmondta, hogy kedden 221 menedékkérőt telepítettek át Görögországból, ami napi rekordnak számít, szerdán pedig további 57-et.

A tisztségviselő arról számolt be, hogy a 160 ezer menekült áttelepítését célzó, tavaly szeptemberben elfogadott uniós mechanizmus keretében eddig 5296 embert helyeztek át: 4140-et Görögországból, 1156-ot pedig Olaszországból.

Habár a korábbiakhoz képest ez is előrelépést jelent, az ütem messze elmarad a bizottság várakozásaitól, Szkínász ezért az áthelyezések felgyorsítására kérte a tagállamokat.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának szerdán közzétett adatai szerint nagyjából 60 ezer migráns rekedt Görögországban, közel 160 ezren pedig olaszországi befogadóközpontokban vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!