Külföld

2015.07.07. 09:23

Görög adósság - Cseh lapok szerint Görögországnak távoznia kellene az euróövezetből

Görögországnak a vasárnapi népszavazás eredménye alapján távoznia kellene az euróövezetből, mert az ország nem tudja teljesíteni a követelményeket - írják lényegében egybehangzóan a keddi országos cseh napilapok.

Kokes János/MTI

A Mladá Fronta Dnes című liberális napilap szerint a görögök valószínűleg felkészültek arra, hogy átéljék a legrosszabbat. "De teszik ezt saját akaratukból, amelyet a vasárnapi népszavazáson nyilvánítottak ki. Ezentúl már senkit sem tudnak hibáztatni, ahogy most a németeket hibáztatják" - írja a lap.

Hozzáteszik: a népszavazás eredménye alapján az egyesült Európának fel kellene szólítania Görögországot, hogy hagyja el az euróövezetet, a távozást azonban Görögország képviselőjének kellene bejelentenie. Amíg erre senki sem veszi a bátorságot, addig a valódi megoldásról nem lehet tárgyalni - mutat rá az újság.

Európának keresnie kell az utat, hogyan tudnák a görögök elhagyni az euróövezetet - véli a konzervatív Lidové Noviny.

Az eddigi tárgyalások nem vezettek sehová. "A hitelezők a görögök távozását összekapcsolhatnák adósságuk egy részének elengedésével. A görögök így kapnának valamit, ugyanakkor ennek az lenne az üzenete, hogy mindent nem kaphatnak meg" - olvasható a kommentárban.

A Hospodárské Noviny című gazdasági és politikai napilap szerint Görögország a közelmúltig Európa egyik legstabilabb országának számított, választási rendszere biztosította a váltógazdálkodást. "Most viszont mindenki attól fél, milyen következményekkel jár a görögországi bizonytalanság Európa számára" - jegyzi meg a lap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!