Külföld

2015.07.02. 12:48

Görög adósság - Hollande: ha a nem győz a népszavazáson, ismeretlen területre tévedünk

Francois Hollande francia államfő csütörtökön úgy vélte, hogy ha a nem győz a külföldi hitelezők által megajánlott segélycsomagról kiírt görög népszavazáson, akkor "ismeretlen területre" kerül az euróövezet.

"Ha az igen győz, a tárgyalások nagyon könnyen megkezdődhetnek. Ha a nem, akkor ismeretlen területre tévedünk. A görögnek kell válaszolniuk" - mondta az afrikai látogatáson tartózkodó francia elnök egy sajtótájékoztatón Béninben. "Szerdán még megvolt a megegyezés reménye, amely feledtethette volna a referendumot" - hangsúlyozta Hollande. "Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök azonban megerősítette, hogy a nemre szólít fel a vasárnapi referendumon" - tette hozzá. Emlékeztetett, hogy az euróövezeti pénzügyminiszterek abban állapodtak meg: meg kell várni a népszavazást, hogy levonják a következtetéseket.

Diplomáciai források szerint a francia elnök délelőtt telefonon egyeztetett Angela Merkel német kancellárral a görög válságról, amely egyértelművé tette a francia-német tandem közötti nézeteltérést.

Németország szerdán azt jelezte, hogy egy új segélyprogramról csakis a hét végére tervezett görögországi referendum után lehet tárgyalni, míg Franciaország azonnali megállapodást sürgetett még a referendum előtt.

"Szerdáig Franciaországban meg voltunk arról győződve, hogy lehetséges lett volna úgy cselekedni, hogy megszülessen a megállapodás" - mondta Michel Sapin francia pénzügyminiszter  az I-télé francia hírtelevízióban.

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök "megszólalt, és kitart - ehhez teljesen joga van - a népszavazás mellett, kitart amellett is, - ehhez is teljesen joga van - hogy a nemre szólít fel. Nem tudunk megállapodni valakivel, aki nekünk nemet mond" - fogalmazott Sapin. Hozzátette: a görög népnek tudnia kell, hogy az igen következményei nem teljesen ugyanazok, mint a nem következményei.

"Franciaországnak a Görögországgal való viszonyában sajátos helyezte van. Nekünk van egy olyan képességünk a párbeszédre Görögországgal, ami Németországnak nincs meg. Franciaország a partnereivel mindig is használta ezt a képességet a párbeszédre és ezután is fogja" - hangsúlyozta a pénzügyminiszter.

Ciprasz szerdán megerősítette, hogy vasárnap megtartják a népszavazást, amelyen a nemzetközi hitelezőkkel kötendő megállapodásról nyilváníthatnak véleményt a görög polgárok. A miniszterelnök a nemzethez intézett televíziós beszédében arra kérte honfitársait, hogy szavazzanak nemmel a referendumon, mert az "döntő lépés lesz egy jobb megállapodás" felé vezető úton. Leszögezte, hogy a népszavazás nemGörögország euróövezeti tagságáról szól, hiszen az adott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!