Külföld

2015.06.30. 15:31

Görög adósság - Az Eurócsoport elutasította a mentőcsomag meghosszabbítását

Az Eurócsoport - az euróövezeti országok pénzügyminisztereinek testülete - elutasította kedd esti rendkívüli telekonferenciáján a kedd éjfélkor lejáró görög pénzügyi mentőcsomag hatályának a meghosszabbítását.

Kárpáti János/MTI

Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az Eurócsoport elnöke a telekonferencia után azt közölte, hogy immár túl késő van a mentőcsomag meghosszabbításához.

Ebből a most lejáró csomagból 7,2 milliárd euró "bentragadt", azt nem utalták át a görögöknek, mivel nem voltak hajlandóak ígéretet tenni a hitelezők által elvárt megszorító intézkedésekre.

A telekonferencia után Alexander Stubb finn pénzügyminiszter azt is közölte, hogy az Eurócsoport elutasítja a görög adósság egy részének a leírását.

Az új, kedden előterjesztett, médiaértesülések szerint 29 milliárd euróra vonatkozó görög hitelkérelemmel kapcsolatban Stubb azt jegyezte meg, hogy az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) keretének igénybe vételére irányuló kérelmeket - ilyen jellegű az Alekszisz Ciprasz görög kormányfő keddi levelében előterjesztett kérelem is - mindig a szokásos ügymenet szerint, vagyis nem rendkívüli, gyorsított eljárásban bírálják el. Az Eurócsoport elnöke ezt azzal egészítette ki, hogy ennek a pótlólagos görög hitelkérelemnek - mintegy harmadik görög mentőcsomagnak - az elbírálása csak a július 5-re tervezett görög népszavazás után lesz lehetséges, valamint hogy Athénnak fel kell készülnie arra, hogy az az esetleges hitelnyújtás feltételei minden eddiginél szigorúbbak lehetnek.

Dijsselbloem jelezte, hogy mindemellett szerdán újabb üzenetet várnak Athénból, és azt ismét Eurócsoport-telekonferencián fogják megvitatni. Médiaértesülések szerint ez az újabb várható görög üzenet arról szól majd, amire Ciprasz keddi levele nem tért ki, vagyis arról, hogy mennyiben hajlandó Athén teljesíteni a hitelezők reformköveteléseit.

A holland pénzügyminiszter szerint egyelőre nem látszik változás a görög kormány politikai hozzáállásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!