Külföld

2015.04.17. 16:29

Hárommillió kérdés Putyinhoz - Az orosz elnök szerint nincsenek katonáik Ukrajnában és nem lehet háború

Moszkva - Vlagyimir Putyin csütörtökön tagadta, hogy orosz katonai alakulatok lennének Ukrajnában, és kijelentette, hogy nem lehet háború Oroszország és Ukrajna között.

Az orosz elnök az állami televíziós és rádiócsatornákon élőben közvetített műsorban válaszolt a stúdió vendégeinek és a nézőknek, hallgatóknak a kérdéseire.

A Közvetlen kapcsolat Vlagyimir Putyinhoz című, 13. alkalommal megrendezett bel- és külpolitikai jelentőségű médiaesemény előtt több mint 3 millió kérdés érkezett be telefonon és interneten a szervezőkhöz, valamint egyenes adásban az elnökhöz. Ezzel a mintegy 4 óra hosszú műsor rekordot döntött.

Irina Hakamada ellenzéki politikus egyebek között arra kérdezett rá, hogy Putyin legkíméletlenebb politikai ellenfeleinek van-e esélyük arra, hogy az orosz törvényhozásba beválasszák őket. Hakamada a két büntetőügyben is felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt Alekszej Navalnijt, valamint Mihail Hodorkovszkijt, a Jukosz orosz olajcég 2013 végén börtönéből amnesztiával szabadult és külföldre engedett volt vezetőjét említette. Putyin erre annyit közölt, hogy az ellenzék részt vehet és annak részt kell vennie az oroszországi választásokon, amennyiben őt a lakosság támogatja.

Vlagyimir Putyin a tv-stúdióban: négy órán keresztül válaszolt a kérdésekre. Fotó: Facebook

Az orosz államfő az ukrán határnál lévő Gukovo orosz település lakóinak kérdésére válaszolva kijelentette, hogy nem lehet háború Oroszország és Ukrajna között.

- Abból indulok ki, hogy ez lehetetlen. Éljenek nyugodtan mondta. Az orosz területre becsapódott gránátokat véletlennek és szerencsétlen esetnek nevezte.

A szakadár délkelet-ukrajnai területek hovatartozásáról ukrajnai menekültek által feltett kérdésre válaszolva Putyin közölte: arról, hogy a területek régióként Oroszországhoz csatlakozzanak, az ott élőknek kell dönteniük. Hozzátette, hogy a tavaly májusban tartott népszavazást követően önkényesen kikiáltott donyecki és luhanszki népköztársaságok sorsa nagyban Kijev politikai bölcsességétől függ .

Putyin szerint már nincs közvetlen kapcsolat a nyugati büntetőintézkedések és az ukrán válság között, ez a kérdés politikai síkra tevődött át. Közölte, hogy most az ukrán válság békés megoldását célzó minszki megállapodásokat kell végrehajtani.

Az orosz elnök kijelentette, hogy Oroszországnak nem érdemes a nyugati büntetőintézkedések feloldására számítania, és arra kell törekedni, hogy az országot új fejlettségi szintre emeljék .

Azt, hogy feloldották az Iránnak szánt Sz-300-as orosz légvédelmi rakétarendszerek szállítási tilalmát, azzal indokolta, hogy arra kell ösztönözni Teheránt, továbbra is építő módon működjön együtt a nemzetközi közösséggel az atomprogramról folyó tárgyalásokon. Azt mondta: egyértelműen látjuk, hogy iráni partnereink nagyon nagy rugalmasságot és világos szándékot mutatnak a kompromisszumra az iráni atomprogramban . Putyin hangsúlyozta, az Sz-300-asok szállítására nem vonatkozik az ENSZ szankciója, és a fegyverzet nem irányul Izrael ellen. Hozzátette, hogy nem olyan régen egy általa meg nem nevezett arab országnak is szállítottak volna ezekből a rakétarendszerekből, de Izrael ellenkezése miatt leállították az ügyletet, és visszaadták a 400 millió dolláros előleget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!