Külföld

2016.04.26. 12:56

Hat németországi repülőtéren sztrájk miatt fennakadások lesznek szerdán

Fennakadásokra és járatkimaradásokra kell számítani szerdán sztrájk miatt Németországban a frankfurti, a müncheni, a Köln/Bonni, a düsseldorfi, a dortmundi és a hannoveri repülőtéren.

A szolgáltató szektor munkavállalóit képviselő ver.di szakszervezet szerdán repülőtéri dolgozókra is kiterjeszti a közalkalmazotti bértárgyaláson támasztott követeléseinek nyomatékot adó sztrájksorozatát.

A repülőterenként változó időtartamú munkabeszüntetés a csomagkezeléstől az utasokat a repülőgépek és a terminálok között szállító buszokig egy sor területet érint. Leginkább a tűzoltó szolgálatok munkatársainak sztrájkja hátráltatja majd a közlekedést, mert biztonsági okokból ügyeletes tűzoltók nélkül nem üzemelhet egy repülőtér.

A legnagyobb németországi repülőtéren, Frankfurtban hajnali fél öttől délután háromig tart a sztrájk, Münchenben pedig egész nap. A legnagyobb német légitársaság, a Lufthansa kedden közölte, hogy a tervezett mintegy 1500 járat közül 895-öt töröl szerdai menetrendjéből, ez 87 ezer utast érint.

A társaság törölt 5 Budapest és München, továbbá 3 Budapest és Frankfurt között közlekedő járatpárt is.

A második legnagyobb német légitársaságnál, az Air Berlinnél is előfordulhatnak késések és járatkimaradások szerdán.

A ver.di 6 százalékos béremelést követel a 2,14 millió közalkalmazottnak, és 12 hónapra akar megállapodni. Jelentős mértékű béremelési igényét azzal indokolja, hogy 30 milliárd eurós többlet halmozódott fel a szövetségi kormánynál, a tartományi kormányoknál és az önkormányzatoknál. A munkaadók kétéves bérmegállapodást ajánlanak, az idén 1 százalékos, jövőre 2 százalékos emeléssel. A bértárgyalás következő, harmadik fordulója csütörtökön kezdődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!