Külföld

2015.08.27. 11:37

Horror az A4-es autópályán Ausztriában: menekültek holttestét találták meg egy magyar rendszámú járműben (frissítve)

Akár 50 halott menekült holtteste is lehet azon a gépjárművön, amelyet csütörtökön délelőtt fedeztek fel Ausztriában az A4-es autópályán Neusiedl am See és Parndorf között.

Török Tibor

Hans Peter Doskozil, burgenlandi tartományi rendőrfőnök tájékoztatása nyomán az ORF arról számolt be, hogy a rendőrök csütörtökön késő délelőtt fedezték fel a sztráda leállósávjának egyik öblében az ott parkoló 7,5 tonnás teherautót. A járőrök  horrorisztikus látvánnyal szembesültek: több menekült holttestét rejtette a kocsi, amely valószínűleg hosszabb ideje már ott parkolt. Az eddigi hírek 20-50 halottról szólnak, az ügyben este hatkor tartanak sajtótájékoztatót, további részletek akkor várhatóak.

Asyl-Tragödie auf der A4 im Burgenland: Bis zu 50 Flüchtlinge in Schlepper-Lkw erstickt. http://t.co/54GFcmO2HU" target="_blank" pic.twitter.com/xHVMdztQn1

A Kurier úgy tudja, hogy egy magyar rendszámú kocsiról van szó, a cikkben hol teherautóként, hol kisbuszként írják le a járművet, a menekültek valószínűleg megfulladtak. A lap úgy értesült a rendőrségtől, hogy a kocsi már szerda óta parkolhatott, az osztrák hatóságok felvették a kapcsolatot a magyar kollégákkal, az ügyben az osztrákok válságstábot hoztak létre.

A vizsgálatok, a nyomrögzítés napokig is eltarthat, közölte a rendőrség, a burgelandi rendőrség várja az esetleges szemtanúk jelentkezését.

LPD Burgenland
Neusiedler Straße 84
7000 Eisenstadt
Telefon: 00-43-59133/10/0

A Krone Zeitungnak sikerült felvételt készíteni/szereznie a járműről, amelyen szlovák felirat van, és egy hűtőkocsiról van szó. A járműre az autópálya-kezelő emberei lettek figyelmesek, ők értesítették a rendőröket, mivel nedvesség szivárgott az autóból.

Az esetről szintén beszámoló Index úgy tudja, a hússzállító kisteherautón szlovák nyelvű feliratok láthatók, de magyar Z-betűjelű rendszámmal közlekedett. Ilyen rendszámot kapnak a Magyarországon még  forgalomba nem helyezett járművek külföldi kiviteléhez, magyar tulajdonú, külföldön tartózkodó rendszám nélküli autó hazaszállítására, érvényes hatósági engedély nélkül Magyarországon tartózkodó jármű reexportjára, vagy megrongálódott, érvénytelen külföldi rendszámtábla ideiglenes pótlására.

A legfrissebb adatok szerint a jármű egy szlovákiai húsfeldolgozó cégé volt. A vállalat úgy nyilatkozott, hogy több járművet - így a szóban forgót is - 2014-ben eladta, így kerülhetett a kocsi Magyarországra. A vásárlónak nem kellett eltávolítani a céges feliratokat, tudta meg az ORF.

Lázár: román állampolgár váltotta ki a holttesteket rejtő teherautó rendszámát

Román állampolgár váltotta ki Kecskeméten annak a teherautónak a rendszámát, amelyben számos holttestet találtak az osztrák A4-es autópályán - közölte Lázár János miniszter csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. A Miniszterelnökség vezetője hozzátette, a valószínűleg illegális bevándorlók holttestét rejtő járművet vélhetően szlovák cégtől vásárolták. Az ügyben délutánra ígért részletes rendőrségi tájékoztatást.

A tárcavezető az illegális bevándorlás témájában arról is beszélt a tájékoztatón, hogy a magyar kormány szerint - az elmúlt 48 órában történtek fényében - szükség lesz a honvédségre a határ védelméhez. Az ehhez szükséges jogszabályi feltételekről zajlik a kodifikációs munka.

Tudatta továbbá, hogy konzultáltak a német kormánnyal a Szíriából érkezők ügyében, amellyel kapcsolatban Berlin arról tájékoztatott, hogy a Szíriából érkező menekültek kérelmét is elbírálják a német hatóságok, ezt csak időben halasztják el.


Pozsony kész segíteni az osztrákoknak a menekültek tragédiájának felderítésében

A szlovák rendőrség készen áll arra, hogy segítséget nyújtson az osztrákoknak az osztrák A4-es autópályán elhagyott teherautóban holtan talált menekültek tragédiájának felderítésében - közölte Michal Slivka, a szlovákiai országos rendőrigazgatóság szóvivője csütörtökön Pozsonyban.

A halott menekültekkel teli teherautónak ugyan magyar rendszáma volt, de a kocsin az észak-szlovákiai Zsolna mellett működő Hyza húsüzem logója, valamint több szlovák nyelvű reklámfelirat látható - mutatott rá az Aktuality.sk pozsonyi hírportál.

A reklámfeliratok alapján a prágai CTK hírügynökség szerint valószínű, hogy a teherautó valamilyen módon összefüggésbe hozható a Hyza húsfeldolgozó üzemmel. A Hyza 2006 óta a csehországi Agrofert mezőgazdasági és élelmiszeripari csoport része, amelynek egyetlen tulajdonosa Andrej Babis cseh kormányfőhelyettes, pénzügyminiszter.

Karel Hanzelka, az Agrofert szóvivője a hírekre reagálva közölte: nem valószínű, hogy az Ausztriában talált teherautó jelenleg a Hyza tulajdonában van.

"A cégnek hat kocsija van, a mozgásukat ellenőrző rendszer szerint jelenleg mind Szlovákia területén találhatóak. A Hyza ráadásul nem szállít árut Ausztriába. Meglehet, hogy olyan kocsiról van szó, amelyet korábban eladtunk, de az új tulajdonos még nem ragasztotta le a régi reklámokat. Ezt a feltételezést azonban még ellenőrizni kell"  - mondta Hanzelka újságíróknak.

A Hyza nagytapolcsányi (Topolcany) központja csütörtök délután közölte: az Ausztriában talált tehergépkocsi azon 21 autó közé az autók tartozik, amelyeket 2013 és 2014 folyamán a cég eladott.

"Sajnos néhány kocsi valószínűleg rossz kezekbe került" - jegyezte meg Mikulás Sranko, a Hyza szóvivője. Hozzátette: a cég azt már nem figyelte, hogy az új tulajdonos mit csinál a kocsin lévő Hyza-reklámokkal. Sranko megerősítette az Agrofert szóvivőjének közlését, amely szerint a Hyza jelenlegi autói az ellenőrző rendszer szerint mind Szlovákia területén találhatóak.

Lázár: magyar rendszámú teherautóban találtak holttesteket Ausztriában

Magyar rendszámú az a tehergépjármű, amelyben számos holttestet találtak csütörtökön az osztrák A4-es autópályán, a rendszámot román állampolgár váltotta ki Kecskeméten, a járművet pedig vélhetően szlovák cégtől vásárolták - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter budapesti sajtótájékoztatóján. Az ügyben délutánra ígért részletes rendőrségi közlést.

Lázár János elmondta: az osztrák rendőrség már tájékoztatta a magyar rendőrséget, és a történtek felderítéséhez, az elkövetők elfogásához szükséges lépéseket a két rendőrség közösen teszi meg. Hozzátette, vélhetően illegális bevándorlók estek áldozatul, akik Magyarországon keresztül vagy magyar közreműködők segítségével próbáltak Nyugatra jutni. E rendkívüli eset is rávilágít arra, hogy a bevándorlási helyzet nagymértékben romlott az elmúlt hetekben - hangsúlyozta a miniszter.

A tárcavezető az illegális bevándorlás témájában arról is beszélt szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján, hogy a magyar kabinet szerint - az elmúlt 48 órában történtek fényében - szükség lesz a honvédségre a határ védelméhez. Az ehhez szükséges jogszabályi feltételekről zajlik a kodifikációs munka, de szerinte alkotmánymódosításra nincs szükség. Hozzáfűzte, hogy minél előbb nagyobb rendőri erőket is össze kell vonni a magyar-szerb határon.

Közölte továbbá: a kormány még a héten megbíz egy nemzetközi ügynökséget, hogy a tranzitországokban és várhatóan a származási országokban is folytasson tájékoztatást arról, hogy Magyarország biztonsági határzárral védi déli határát. E kampány költségét több millió euróra tette. A Miniszterelnökség vezetője megjegyezte egyúttal, felmerült, hogy a déli határon a kettős zár, azaz a NATO-háló és a biztonsági határzár között más biztonsági eszközt is bevessenek.

"Ha a magyar kormány nem tesz lépéseket - a törvényhozással közösen - az ország déli határának védelme érdekében, akkor az év végére akár a 300 ezret is elérheti vagy meghaladhatja" azok száma, akik Magyarországon keresztül akarnak bejutni Nyugat-Európába - hívta fel a figyelmet Lázár János, aki a szerb hatóságok jelentése alapján jelezte, csak a következő napokban 6-8 ezer ember érkezhet a magyar határhoz.

Szavai szerint a magyar kabinet helyzete nem könnyű, mert "igen erős, egyre agresszívabb a nyomás a déli határon, hogy bejöjjenek a bevándorlók". A miniszter tudatta továbbá, hogy konzultáltak a német kormánnyal a Szíriából érkezők ügyében, amellyel kapcsolatban Berlin arról tájékoztatott, hogy a Szíriából érkező menekültek kérelmét is elbírálják a német hatóságok, ezt csak időben halasztják el.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter jelezte, hogy Kövér László házelnöknél kezdeményezte a honvédelmi és rendészeti, valamint a nemzetbiztonsági bizottság soron kívüli, közös tanácskozásának összehívását szeptember 1-jére, ahol a tárcák és a titkosszolgálatok képviselői adnak tájékoztatást a képviselőknek. Kezdeményezi a kormány azt is - folytatta -, hogy a parlament a jövő csütörtöki és pénteki rendkívüli ülésén a képviselők vitassák meg a déli határ védelme érdekében tett eddigi és további lépéseket is.

A kapcsolódó törvénycsomagot pénteken nyújtja be az Országgyűlésnek az igazságügyi miniszter. Az ülésen dönthetnek a büntető törvénykönyv szigorításáról, ennek részeként új tényállásokat vezetnek be a tiltott határátlépésre vagy a határzár megrongálására vonatkozóan, jelentősen szigorítják az embercsempészekre kiróható büntetési tételeket, kiegészítik a kiutasítás szabályait és módosítják a vagyonelkobzásra vonatkozó rendelkezéseket az embercsempészekre vonatkozóan.

A kormány kezdeményezi a büntetőeljárási törvény módosítását is, hogy a bevándorlással összefüggő cselekmények elkövetőivel szemben minél gyorsabban le lehessen folytatni a bírósági eljárást - mondta Lázár János, aki a menedékjogi és a polgári perrendtartásról szóló jogszabály módosítását is felvetette. Emellett jelezte: törvényben szabályoznák a tranzitzónákra vonatkozó rendelkezéseket is.

Magyarország kifejezetten sérelmezi, hogy az Európai Unió lényegében nem ad segítséget ahhoz, hogy képes legyen a schengeni határ védelmét ellátni - mondta a miniszter. Lázár János szégyenletes eljárásnak minősítette, hogy az Európai Bizottság kihagyja Magyarországot a más országoknak járó támogatásokból. A miniszterelnök arra utasította Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy vegye fel a kapcsolatot Berlinnel és Brüsszellel és adjon soron kívüli tájékoztatást az elmúlt 48 órában a magyar-szerb határon kialakult helyzetéről. Mint mondta, a bevándorlók közel 10 százaléka csinálja végig a regisztrációs folyamatot, 90 százalék viszont azonnal távozik. Utóbbiak közül sokan egyre agresszívabbak, megtagadják a hatóságokkal való együttműködést - mutatott rá.

A tárcavezető értékelése szerint az elmúlt napok eseményei világosan bizonyítják, hogy az unió képtelen megvédeni Európa határait, gyenge hozzá. (MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!