Külföld

2016.02.07. 13:30

Igazi óriást kap az orosz légierő

A világ legnagyobb és leggyorsabb teherszállító repülőgépét tervezik Moszkvában – természetesen nem az idegenforgalom fejlesztésének, hanem a harcmezők minél hatékonyabb elérésének érdekében.

Minden eddiginél nagyobb és gyorsabb teherszállító repülőgépet terveznek az orosz mérnökök, amely órák alatt lesz képes a világ túloldalára juttatni nehézpáncélosokat. A Szputnyik orosz propaganda hírügynökség tájékoztatása szerint a PAK TA (Perspective Airborne Complex of Transport Aviation) a szállító gépeknél példátlan módon képes az óránként 2000 kilométeres sebesség meghaladására, vagyis a vadászgépekkel is versenyre kelhet, és 200 tonna terhet képes szállítani akár 7 000 kilométeres távolságra.

A tervek szerint 2024-ig 80 ilyen gépet építenek - ez a légiflotta egyszerre 400 nehézpáncélost vagy 900 páncélozott csapaszállítót képes minden eddiginél gyorsabban a harcok helyszínére szállítani. A projekt gazdája az Iljusin Aviation Complex, amelynek vezérigazgatója, Viktor Livanon a hírügynökségnél kevésbé optimistán, de a feladathoz képest így is szinte elképzelhetetlenül rövid határidővel 2030-ra tette a gépek felszállásának várható időpontját.

Az új gép feladata átvenni az orosz légierő nehéz szállító gépeinek szerepét - az Antonov An-22 Antei, amely 60 tonnás teherbírású, illetve a120 tonna szállítására képes Antonov An-124 Ruszlán csakúgy, mint a tervezetthez hasonló méretű Antonov An-225 Mriva, amit az elvetélt orosz űrsikló, a Buran programhoz építettek, valamennyi több évtizedes, ráadásul jelentős ukrán részvétellel készültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!