Külföld

2015.08.03. 09:01

Illegális bevándorlás - A brit kormány szigorítani készül az ingatlan-bérbeadást

Újabb intézkedést tervez bevezetni a brit kormány az illegális bevándorlók letelepedésének megakadályozására: pénzbírsággal vagy akár ötévi szabadságvesztéssel sújthatnák az angliai ingatlantulajdonosokat, ha nem lakoltatják ki az országban jogcím nélkül tartózkodó bevándorlókat, vagy nem ellenőrzik bérlőik státusát.

Pietsch Judit/MTI

Greg Clark önkormányzati miniszter hétfőn a BBC hírtelevízióban úgy fogalmazott, a kormány lecsap azokra a lakástulajdonosokra, akik "hasznot húznak az illegális bevándorlásból". Amennyiben a bérlő menedékkérelmét elutasítják a hatóságok, a kilakoltatásra bírósági határozat nélkül is sor kerülhet.

Az intézkedés célja megakadályozni azt is, hogy az ingatlantulajdonosok kizsákmányolják a bevándorlókat - tette hozzá Greg Clark. "A bérbeadók többsége betartja a szabályokat, de vannak olyanok, akik nem ellenőrzik bérlőiket, és tudatosan megkerülik a szabályokat" - fogalmazott.

Azokról a lakástulajdonosokról és ingatlanügynökökről, akik többször is megszegik a szabályokat, a miniszter szerint "feketelista" készül, így az önkormányzatoknak lehetőségük lesz ellenőrizni és, ha kell, eltiltani őket a bérbeadástól. A hatóságok lecsapnak azokra, akik rossz állapotban lévő lakásokat adnak ki és túlzsúfolják az ingatlanokat bérlőkkel - mondta a politikus.

Az ingatlan-bérbeadás szigorításáról szóló tervezet a legújabb eleme a konzervatív kabinet készülőben lévő bevándorlási törvénycsomagjának. A hétvégén bejelentették, hogy beszüntetik az elutasított menedékkérők anyagi támogatását. Nagy-Britanniában jelenleg mintegy 10 ezren részesülnek heti 36 fontos támogatásban, noha kérelmüket elutasították a hatóságok. Ők egyelőre azért maradhatnak, mert családjuk a szigetországban van.

A bevándorlás megfékezésére bejelentették azt is, hogy a közszolgáltatási rendszerben a jövőben csak olyanok kaphatnak állást, akik jól beszélnek angolul. A szabályozás érinti az állami egészségügyi szolgálat és az önkormányzatok dolgozóit, de kiterjed a rendőrökre és a szociális munkásokra is.

A korábban bejelentett intézkedések között szerepel továbbá, hogy bűncselekménnyé nyilvánítják az olyan bevándorlók munkavállalását és foglalkoztatását, akiknek nincs tartózkodási jogcímük Nagy-Britanniában.

Illegális bevándorlók az utóbbi időben tömegesen próbáltak átjutni a Csatorna-alagúton Franciaországból Angliába. Hétfőre virradóra 1700-an tettek kísérletet erre a hatóságok tájékoztatása szerint - jelentette a BBC.

A brit belügyminisztérium legfrissebb statisztikája szerint 2015 első fél évében 19 ezer illegális határátlépést akadályoztak csak a Csatornán keresztül, kétszer annyit, mint a múlt év azonos időszakában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!