Külföld

2016.09.21. 08:56

Illegális bevándorlás - A Dunán átkelve érkeztek újabb határsértők

Bukarest - Iraki és szíriai határsértőket - négy felnőttet és négy gyereket - fogott el a román határrendőrség a Dolj megyei Bistret település térségében, miután csónakkal átkeltek a Dunán.

A határrendőrség szerdai közleménye szerint a migránsok Ausztriába próbáltak eljutni, és fejenként 2000 és 3500 dollár közötti összeget - összesen húszezer dollárt - fizettek ezért az embercsempészeknek. A csoport feltehetően Törökországból érkezett Bulgáriába, ahol egy szófiai szállodában szállásolták el őket, majd egy bolgár állampolgár autóval a Duna-partra szállította, és két kisméretű csónakba ültette őket, amelyekkel sikerült átkelniük a Dunán, de a román hatóságok rövidesen őrizetbe vették őket.

A román határrendőrség tiltott határátlépés gyanújával indított vizsgálatot ellenük, majd - a két ország közti egyezmény értelmében - a további eljárás lefolytatására átadja őket a bolgár hatóságoknak.

Kevesebb mint két hete hat illegális bevándorló - köztük több gyermek - a Dunába fulladt a folyam bulgáriai szakaszán. A Törökországból érkezett iraki csoport szintén csónakon próbált átkelni a Dunán, hogy elkerülje a szerb-magyar határon emelt kerítést, illetve a szerb-román határt, ahol nyár óta csendőri alakulatokkal erősítették meg a határvédelmet.

A túlzsúfolt csónak elsüllyedt, és csak négy migránsnak sikerült visszaúsznia a bolgár partra, ahonnan a csónakot rendelkezésükre bocsátó embercsempészek közben elmenekültek. A többiek feltehetően vízbe fulladtak, és azóta sem találták meg valamennyiük holttestét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!