Külföld

2015.09.04. 14:27

Csehország és Szlovákia vasúti folyosót biztosítana a Németországba tartó menekültek számára

Prága - Csehország és Szlovákia kész fontolóra venni egy vasúti folyosó létrehozását a Magyarországról Németországba tartó migránsok számára, amennyiben Berlinnek és Budapestnek sikerül megállapodnia abban, hogy miként kezeljék a menekültáradatot - jelentette be a két ország belügyminisztere pénteken.

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti:

"Ha Németország ígéretet tesz rá nyilvánosan, hogy befogadja azokat a szíriai menekülteket, akiket egy másik európai országban regisztráltak, és nem küldi vissza őket, akkor készek vagyunk megnyitni egy folyosót, amennyiben Magyarország és Németország között is egyezség születik" - közölte Milan Chovanec cseh belügyminiszter, miután megbeszélést folytatott szlovák kollégájával, Robert Kalinákkal.

A cseh és a szlovák belügyminiszter találkozójának legfőbb célja az volt, hogy megtárgyalják, milyen intézkedésekre lenne szükség, ha Magyarország nagy számú menekültet engedne ki Németország felé.

Diplomáciai források szerint már korábban felmerült, hogy a legjobb lenne szabad vasúti folyosót biztosítani Budapest és Berlin között, de ennek feltétele, a két fél valamiféle megállapodása. Amennyiben a felek megállapodnak Prága és Pozsony készen áll egy ilyen korridor kialakítására. A cseh sajtó szerint Németország eddig nem nyilatkozott egyértelműen, és nem kérte egy ilyen vasúti folyosó megnyitását.

Chovanec és Kalinák ugyanakkor újra elutasította a menekültek kötelező befogadási kvótáit, amelyeket az Európai bizottság javasolt. Egyaránt úgy vélték, hogy az ilyen kvóták értelmetlenek.

"A kötelező kvóták nem oldanak meg semmit" - mutatott rá Chovanec. Hozzátette: a menekültek egyértelműen Németországba akarnak menni, és ezt nem lehet megakadályozni.

"Számunkra a kvóták elfogadhatatlanok" - szögezte le Robert Kalinák.

A miniszterek egyetértettek abban, hogy szigorítani kell a külső schengeni határok őrzését és határozott intézkedéseket kell foganatosítani az embercsempészek ellen. Ugyanakkor Európának segítséget kellene nyújtani a helyzet stabilizálásához azokban az országokban, ahonnan a migránsok érkeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!