Külföld

2015.09.02. 15:47

Illegális bevándorlás - Csehország továbbengedi a szír menekülteket Németországba

Prága - Csehország szerdától kezdve nem veszi őrizetbe azokat a szír állampolgárokat, akik korábban menedéket kértek Magyarországon, és továbbengedi őket Németországba - közölte Katerina Rendlová, a cseh idegenrendészet szóvivője.

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti:

Rendlová elmondta: a cseh döntés reagálás arra, hogy Magyarország nem fogadja vissza a cseh területen őrizetbe vett menekülteket.

A szóvivő szerint a gyakorlatban arról van szó, hogy a cseh rendőrök ezentúl nem veszik őrizetbe és nem szállítják menekülttáborba azokat a cseh területre érkezett szíreket, akik korábban Magyarországon kértek menedéket.     A hatóságok ezután csak kihallgatják a szíreket a helyi rendőrőrsön, és menedéket ajánlanak fel nekik Csehországban. Amennyiben az érintettek ezt nem fogadják el, akkor szabadon engedik őket azzal, hogy hét napon belül el kell hagyniuk Csehország területét. "Németországba vezető útjuk ezzel felgyorsul" - magyarázta Rendlová.

Eddig az volt a helyzet, hogy a hatályos cseh törvények szerint a beutazási engedéllyel nem rendelkező külföldieket a csehek őrizetbe vették és menekülttáborban helyezték el. Ha az ország, ahol menedéket kértek vagy ahonnan érkeztek, a dublini szabályok ellenére sem fogadta őket vissza, akkor szintén a cseh törvényekkel összhangban 42 nap után szabadon engedték őket.

"Ezentúl a kihallgatás után azonnal elengedjük őket, de olyan döntéssel, hogy hét napon belül el kell hagyniuk Csehországot" - mondta a szóvivő. Hozzátette: az eddigi szabályozás lényegében csak késleltette a szírek továbbutazását Németországba, ahol valószínűleg menedéket kapnak.

Katerina Rendlová hangsúlyozta: a döntést nem lehet úgy értelmezni, hogy Csehország ezentúl "szabadon átengedi területén a menekülteket". Részleteket azonban nem közölt. Mindössze annyit mondott még, hogy a szerdai döntés azokra a szírekre is vonatkozik, akik már cseh menekülttáborokban vannak és teljesítik a továbbutazáshoz szükséges feltételeket.

Az új cseh intézkedés viszont nem vonatkozik azokra a szírekre, akik Csehország területére való megérkezésük előtt, nem kértek Magyarországon menekültstátust. "Őket továbbra is táborokba fogjuk szállítani" - jegyezte meg a szóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!