Külföld

2016.07.22. 12:32

Illegális bevándorlás - Éhségsztrájkba kezdtek a migránsok Belgrádban

Több mint száz migráns kezdett éhségsztrájkba pénteken Belgrádban, ám nem a szerbiai körülmények miatt tiltakoznak, hanem a Bulgáriában tapasztalt rossz bánásmód, valamint amiatt, hogy nem tudnak tovább menni Magyarország felé - tapasztalta az MTI tudósítója a belgrádi autóbusz-pályaudvar melletti parkban, a migránsok gyülekezőhelyén.

Markovics Annamária/MTI

A migránsok egy része már járt a magyar határon, és visszautasították menedékjogi kérelmét, ezért visszatért Belgrádba, és a szerb fővárosban próbál meg új tervet kitalálni, hogyan tudná folytatni útját az Európai Unió felé. A tiltakozók egy része azonban még csak nemrég érkezett meg a városba, ám nagyon rossz tapasztalatai vannak a bolgár hatóságokkal, és már "előre fél" a magyar határtól. Sokan azért méltatlankodnak, mert a magyar hatóságok naponta csak 30 embert engednek be a tranzitzónába, és a menedékkérelmek jelentős részét elutasítják.

A tiltakozók angol nyelvű transzparenseket tartanak maguk előtt, ezekre írták fel követeléseiket, illetve gondjaikat, az éhségsztrájk jeleként sebtapasszal és ragasztószalaggal ragasztották le a szájukat.

A pályaudvar melletti parkban fokozták a rendőri jelenlétet.

A hivatalos adatok szerint Szerbiában valamivel kevesebb mint 3 ezer migráns tartózkodik jelenleg, 200-300-an lépnek be az országba minden nap, ám csak néhányan tudnak tovább menni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!