Külföld

2015.09.04. 13:16

Illegális bevándorlás - Megkezdődött a rendkívüli V4-es kormányfői csúcstalálkozó a migrációról

Prága - A jelenlegi migrációs válság az egyetlen témája annak a rendkívüli visegrádi miniszterelnöki csúcstalálkozónak, amely péntek délután kezdődött Prágában.

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti:

Bohuslav Sobotka cseh, Ewa Kopacz lengyel, Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák kormányfő azért találkozik, hogy megvitassa a migrációs válság legújabb fejleményeit, és egyeztesse álláspontját az európai uniós tanácskozások előtt.

"Nagyon fontos találkozóról van szó arra való tekintettel, hogy szükséges egyeztetnünk a visegrádi országok álláspontját a migrációs válság közepette" - szögezte le a találkozó előtt Sobotka.

A tanácskozáson a miniszterelnökök várhatóan közös nyilatkozatot fogadnak el, amely pontosítja egyeztetett álláspontjaikat a migrációs problémákkal kapcsolatban.

A visegrádi kormányfői migrációs csúcstalálkozó iránt rendkívül nagy a sajtóérdeklődés. Martin Ayrer, a cseh miniszterelnök szóvivője az MTI tudósítójának azt mondta, hogy rekordszámú, több mint 160 újságíró akkreditáltatta magát a rendezvényre, amely sajtótájékoztatóval zárul.

Orbán Viktor magyar, Bohuslav Sobotka cseh, Ewa Kopacz lengyel és Robert Fico szlovák miniszterelnök a visegrádi országok kormányfőinek migrációs válságról tartott csúcstalálkozóján Prágában 2015. szeptember 4-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán

A Mladá Fronta Dnes című cseh liberális napilap pénteki kiadása szerint a migrációs válság kezelésének kérdésében ellentét keletkezett a nyugat-európai és a visegrádi országok között, ezért a prágai tanácskozás Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia számára nagyon fontos.

"A V4-ek fontos csoportosulás, közös álláspontunknak nagyobb a súlya, mintha külön-külön szólalunk meg" - mondta Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter.

A prágai CTK hírügynökség diplomáciai forrásokra hivatkozva azt írja, hogy Orbán Viktor a találkozón valószínűleg felveti egy rendkívüli uniós csúcstalálkozó megrendezésének ötletét is migrációs ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!