Külföld

2015.08.27. 10:01

Illegális bevándorlás - Nem csökken az Észak-Afrikából érkezők tömege az olasz belügyi tárca szerint

Róma - Megüresedett ipari létesítmények és volt börtönök megnyitását mérlegeli az olasz kormány az Itáliába érkező illegális bevándorlók elhelyezésére. A római belügyminisztérium szerint a következő egy hónapban további húszezer migráns érkezik.

Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:

Az olasz belügyminisztérium szakértői szerint amíg tart a nyári jó idő, az illegális bevándorlás áradata nem áll le. Ellenkezőleg, a líbiai emberkereskedők minél több bevándorlót igyekeznek útnak indítani az olasz partok felé, zsúfolásig tömve az észak-afrikai partokról indulót bárkákat. A La Repubblica című olasz napilap csütörtöki száma azt írta, hogy a római belügyminisztérium további 20 ezer illegális bevándorló érkezésével számol szeptember végéig. A nyár eleje óta érkezett bevándorlók száma így meghaladja majd a hatvanezret.

Év elejétől több mint 111 ezer illegális bevándorló érkezett Olaszországba. Ez a mindenkori legmagasabb szám az olaszországi migráció történetében. Többségük eritreai, nigériai és szomáliai volt. Tavaly ebben az időszakban azonban csak háromezerrel kevesebben érkeztek. Az olaszországi befogadó állomásokon több mint 93 ezer bevándorlót tudtak elhelyezni. A belügyi tárca üresen álló gyárak, volt börtönök és egykori kaszárnyák megnyitását mérlegeli a szünet nélkül érkező emberáradat elhelyezésére.

A következő órákban érkezik meg a szicíliai Palermo kikötőjébe a Poseidon nevű svéd hadihajó, fedélzetén 539 illegális bevándorlóval, akiket a líbiai vizeken mentettek ki. A hajón van 51 halott is: az áldozatok az őket szállító lélekvesztő belsejébe szorultak, és megfulladtak a hajómotorból szivárgó gázoktól. A svéd hadihajó a Földközi-tenger nyugati medencéjében a Frontex (az Európai Unió határőrizeti missziója) keretében szolgál.

Egy horvát hadihajó 218 emberrel érkezett meg a szicíliai Cataniába. A csoportban húsz szülői kíséret nélküli gyerek is volt, valamint egy 20 éves cukorbeteg szudáni fiatalember teteme, aki nem élte túl a tengeri átkelést.

A szicíliai Augustában az olasz rendőrség őrizetbe vett két szomáliai emberkereskedőt, akiket az általuk szállított migránsok azonosítottak. Hajójukon utazott az olasz partokra már halottan érkezett 15 éves szomáliai fiú, aki az első orvosi vizsgálatok szerint a líbiai táborokban elszenvedett bántalmazásokba halt bele.  A Save the Children nemzetközi gyermekjogi szervezet információi szerint a líbiai táborokban gyakori a kiskorúak és fiatalok kínzása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!