Külföld

2015.08.31. 13:27

Illegális bevándorlás - Prága megerősítette a rendkívüli V4-es kormányfői csúcs összehívását

Prága - Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök Prágában megerősítette szlovák kollégája, Robert Fico hétfői bejelentését, miszerint a visegrádi országok kormányfői a hét végén rendkívüli csúcstalálkozón foglalkoznak a migrációs válsággal. Jelenleg Csehország tölti be a V4-ek elnöki tisztségét.

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti:

A cseh miniszterelnök a kormányülés utáni sajtótájékoztatón elmondta: reggel telefonon kereste meg visegrádi kollégáit, és javasolta egy rendkívüli csúcstalálkozó megtartását a folytatódó migrációs válságról. A találkozó a hét végén Prágában lesz.

"A magyar és a szlovák kormányfő már kifejezték egyetértésüket a találkozóval kapcsolatban. Amint kezünkben lesz a lengyelek álláspontja, további részleteket közlünk" - jegyezte meg Sobotka.

A csúcstalálkozón a visegrádi kormányfő tájékoztatják egymást a migrációs hullámmal országaikban kialakult helyzetről, kialakítják és egyeztetik álláspontjaikat a témával foglalkozó soron következő európai uniós tárgyalásokra.

"A legnagyobb érdeklődéssel a Magyarországról érkező információkra várunk" - szögezte le a cseh kormányfő.

Sobotka megerősítette, hogy Csehország továbbra is elutasítja a Brüsszel által javasolt kötelező befogadási kvótákat.

A miniszterelnök ugyanakkor közölte: Milan Chovanec belügyminiszter társaságában kedden Szerbiába utazik, hogy a helyszínen tájékozódjon a bevándorlással kapcsolatos problémákról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!