Külföld

2015.09.03. 12:20

Illegális bevándorlás - Szabadon engedik a szír menekülteket a csehek

Prága - A cseh rendőrség csütörtök délutántól fokozatosan szabadon engedi azokat a szír állampolgárságú migránsokat, akik jelenleg még táborokban vannak, és korábban menedékjogot kértek Magyarországon - közölte Katerina Rendlová, a cseh idegenrendészet szóvivője.

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti:

Közlése szerint mintegy 230 emberről van szó. A szíreket a rendőrök elviszik a vasútállomásokra, és azután már rajtuk múlik, hogy visszatérnek-e Magyarországra, vagy továbbmennek Németországba.

"Mindenkivel közöljük, hogy menedéket kérhet a Cseh Köztársaságban. Amennyiben nem ezt a lehetőséget választják, úgynevezett zöld kiutazási rendeletet kapnak, amely alapján hét napon belül el kell hagyniuk Csehországot" - jelentette ki a szóvivő.

A rendőrség, hogy kizárja az esetleges konfliktusok keletkezését a csehek és a menekültek között, a külföldieket a közeli vasútállomásokra szállítja.

"Ezt követően csak tőlük függ, hová mennek" - szögezte le Katerina Rendlová. Azt, hogy pontosan hány szír állampolgárt és mennyi idő alatt engednek szabadon, nem tudta pontosítani.

A hatályos nemzetközi egyezmények szerint a Csehországban őrizetbe vett szíreket Magyarországra kellene visszaadni, de Prága szerint a magyar hatóságok pillanatnyilag képtelenek megbirkózni a menekültek áradatával, és nem tudják átvenni a külföldieket.

Acseh törvények szerint ezeket 42 napig menekülttáborban kell tartani, majd szabadon kell engedni őket.

A cseh hatóságok szerdán jelentették be, hogy ezentúl nem veszik őrizetbe azokat a szír állampolgárokat, akik korábban menedéket kértek Magyarországon, hanem felajánlják nekik a csehországi menedéket, és ha ezt nem fogadják el, továbbengedik őket Németországba.

Katerina Rendlová szerint a cseh döntés reagálás arra, hogy Magyarország nem fogadja vissza a cseh területen őrizetbe vett menekülteket. "Németországba vezető útjuk ezzel felgyorsul" - magyarázta a szóvivő.

Az új cseh intézkedés nem vonatkozik azokra a szírekre, akik Csehország területére való megérkezésük előtt nem kértek Magyarországon menekültstátust.

"Őket továbbra is táborokba fogjuk szállítani" - jegyezte meg a szóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!