Illegális bevándorlás - Timmermans: az Európába érkező menedékkérők több mint fele gazdasági bevándorló

2016. január 26., 13:18 szerző: Bajnok Artúr/MTI
komment
A jelenlegi migrációs hullámmal Európába érkező menedékkérőknek több mint a fele nem háború elől menekül, hanem gazdasági bevándorló - mondta Frans Timmermans európai bizottsági alelnök a NOS holland közszolgálati televíziónak adott interjújában.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A holland uniós biztos hétfő esti kijelentései szerint a menedékkérők mintegy 60 százaléka gazdasági okokból érkezik Európába, s ez különösen az Észak-Afrikából, például Marokkóból és Tunéziából jövőkre igaz.

Timmermans ezt az állítást az európai uniós határőrizeti ügynökség (Frontex) legfrissebb jelentésére alapozta, amelyet még nem hoztak nyilvánosságra.

"A gazdasági menekülteket vissza kell küldeni, amilyen hamar csak lehet, hogy a háború elől menekülő emberek támogatása ne rövidüljön" - emelte ki az EU-biztos.

Hozzátette, nincs rá semmi biztosíték, hogy a belső határellenőrzés visszaállítása segítené a válság megoldását, az azonban biztos, hogy hatalmas károkat okozna a gazdaságnak. A határok lezárása óriási kockázatot jelentene - fogalmazott Timmermans.

Az uniós tagországok hétfőn felszólították az Európai Bizottságot, teremtse meg a lehetőségét annak, hogy a belső határellenőrzést akár két évre is vissza lehessen állítani a schengeni övezeten belül.

A Frontex adatai szerint a menekültáradat a tél beálltával sem mérséklődött jelentősen. Novemberben 150 ezer, decemberben 108 ezer menekült lépett Görögország és Olaszország területére. Tavaly összesen 1,4 millió bevándorló érkezett az unióba a két országon keresztül, ez ötszöröse a 2014-es adatoknak.

Bajnok Artúr/MTI

2016. január 26., 13:18 szerző: Bajnok Artúr/MTI

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...