Külföld

2017.05.09. 13:46

Orosz hírszerző tiszt lefejezéséről tett közzé videót az Iszlám Állam (Frissítve - valótlannak minősítették a felvételt)

Orosz nyelvű videofelvételt tett közzé az interneten az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet, melyben a dzsihadisták állítása szerint egy orosz hírszerző tiszt lefejezése látható - tudatta szerdán a terrorista és muszlim szélsőséges szervezetek megfigyelésével foglalkozó, amerikai SITE Intelligence Group nevű szervezet.

Pogár Demeter/MTI

A felvételen egy fekete kezeslábast viselő férfi térdel a sivatagban, aki arra szólítja fel az orosz ügynököket, hogy adják fel magukat.
"Ez az idióta elhitte, hogy a hazája nem hagyja cserben, ha elfogják" - mondja egy narrátor, majd egy szakállas férfi egy késsel levágja a térdelő fogoly fejét.

Viktor Ozerov, az orosz parlamenti felsőház védelmi bizottságának elnöke az Interfax hírügynökséggel közölte, hogy a moszkvai katonai tárca ellenőrzi a győzelem napján közzétett felvételek hitelességét. Ezeken állítólag egy Jevgenyij Petrenko nevű ezredes lemészárlása látható.

Mint Ozerov elmondta, az ügyben kapcsolatba lépnek majd a Szíriában szolgáló orosz egységek parancsnokaival.

Oroszország Bassár el-Aszad szíriai elnököt támogatja a közel-keleti országban pusztító polgárháborúban, aki az ellene lázadó fegyveres ellenzéki csoportokkal és az iszlamista szélsőségesekkel és terroristákkal is hadban áll. A gyilkosságról szóló, 12 perces videó olyan felvételeket is tartalmaz, melyeken állítólag orosz légicsapások által okozott pusztítás látható. Az orosz védelmi tárca tájékoztatása szerint a szíriai orosz műveletek 2015. szeptemberi megindítása óta mintegy 30 orosz katona halt meg Szíriában.

Az Iszlám Állam szélsőségesei előszeretettel végeznek foglyaikkal különös kegyetlenséggel, ami egyrészt elrettentésül szolgál, másrészt így hívják fel magukra a figyelmet. Akiket azzal vádolnak, hogy melegek, azokat épületek tetejéről taszítják a mélybe. Arra is volt már példa, hogy elevenen égették meg foglyaikat, s a lefejezés sem példa nélküli. 2014-ben a terrorszervezet azzal került be a hírekbe, hogy lefejezte James Foley és Steven Sotloff újságírót, majd a gyilkosságról készített propagandafelvételt közzétették az interneten.     Tavalyelőtt Líbiában egyiptomi keresztényeket öltek meg így az Iszlám Állam szimpatizánsai. De több tucat más civilt is öltek meg már ezzel a módszerrel Szíriában és máshol az ellenőrzésük alatt álló területeken pusztán elrettentésül.

Frissítés:

Valótlannak minősítette az orosz védelmi minisztérium kedden azokat a sajtójelentéseket, amelyek szerint Szíriában az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet elfogta és lefejezte az orosz hírszerzés egyik tisztjét.

A tárcának a TASZSZ állami hírügynökség által ismertetett közleménye szerint az orosz fegyveres erők szíriai kontingensének minden katonája "él, egészséges és csapategységénél teljesíti feladatát a nemzetközi terrorizmus elleni harcban". A minisztérium elítélte azokat a tömegtájékoztatási eszközöket, amelyek "rendszeresen terjesztik a nemzetközi terrorcsoportok álinformációit".

A nap folyamán a terrorista és muszlim szélsőséges szervezetek megfigyelésével foglalkozó, amerikai SITE Intelligence Group elnevezésű szervezet közölte, hogy az IÁ egy orosz nyelvű videót tett közzé az interneten, amelyen állítása szerint egy Jevgenyij Petrenko nevű orosz ezredes lefejezése látható. A gyilkosság helyszínét és időpontját a felvétel készítői nem nevezték meg.
A konkrétumokat nélkülöző narráció szerint a dzsihadisták más orosz "kémeket" is "kivégeztek".

A közel-keleti országban dúló polgárháborúban Oroszország Bassár el-Aszad szíriai elnököt támogatja, aki az ellene lázadó fegyveres ellenzéki csoportokkal és az iszlamista szélsőségesekkel és terroristákkal is hadban áll. Az orosz védelmi tárca tájékoztatása szerint a szíriai orosz műveletek 2015. szeptemberi megindítása óta 30 orosz katona halt meg Szíriában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!