Külföld

2016.06.29. 11:44

Isztambuli reptéri merénylet - Putyin kifejezte a török néppel való együttérzését

Vlagyimir Putyin orosz elnök kifejezte a török néppel való együttérzését az isztambuli terrortámadás miatt - közölte szerdai sajtóértekezletén Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Pogár Demeter/MTI

Putyin a moszkvai német nagykövetség iskoláját felkeresve beszélt erről. Az orosz elnök a nap folyamán telefonon folytatott eszmecserét török hivatali partnerével, Recep Tayyip Erdogannal, a párbeszéd tartalmáról a szóvivő egy későbbi időpontban ígért tájékoztatást.
Peszkov hangsúlyozta: az isztambulihoz hasonló események ismételten aláhúzzák annak aktualitását, hogy fokozni kell az erőfeszítéseket a közös ellenség, a terrorizmus ellen.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a Facebook közösségi internetes portálon azt írta, hogy a fájdalom közös, és csak a terrorizmus elleni közös fellépés, valamint "a terroristák mérsékeltekre és nem mérsékeltekre való felosztásának elutasítása" ad esélyt a világnak a túlélésre. A diplomata felhívta a figyelmet arra, hogy az isztambuli "pokoli mészárlás" áldozatai különböző világlátású és meggyőződésű emberek, és leszögezte, hogy a terrorizmusnak nincs se nemzetisége, se vallása.

Konsztantyin Koszacsov, a szövetségi tanács (az orosz parlament felsőháza) külügyi bizottságának elnöke ugyancsak a közösségi oldalon Oroszország szolidaritását fejezte ki a török nép iránt, és úgy vélekedett, a tragédia közelebb hozza a vezetői szintű párbeszédet. Úgy vélte, a terrortámadás Törökországnak azon erőfeszítései ellen irányul, hogy normalizálja kapcsolatait Oroszországgal és Izraellel. Szerinte Ankarát arra "figyelmeztették", hogy ne kapcsolódjon be egy egységes terrorellenes frontba, főként ne Oroszországgal együtt.

Szavai szerint még nyilvánvalóbbá vált annak veszélyessége, hogy Ankara "bármilyen terroristákat" támogat, egyebek között olajvásárlással, valamint egészségügyi és kiképzési lehetőségek biztosításával. Koszacsov szerint az amerikaiak, akik annak idején "kinevelték" a Szovjetunió ellen Oszama bin Ladent (aki később az al-Kaida terrorista hálózat egyik alapítója és vezetője lett) maguk is meg tudják erősíteni, hogy a szélsőségesek támogatása mindig bumerángként hat.

Franc Klincevics, az orosz felsőház védelmi és biztonsági biztonságának első alelnöke kijelentette, hogy Oroszország határozottan elítéli az isztambuli terrortámadást, és szintén nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az kapcsolatban állhat az orosz-török közeledéssel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!