Japán: tízezer tonna erősen radioaktív vizet távolítanak el az egyik reaktortól

2011. április 19., 08:50 szerző: MTI
Tokió - A Fukusima-1-es atomerőművet üzemeltető cég (Tepco) elkezdte kiszivattyúzni a létesítmény kettes reaktorának gépterméből azt a mintegy tízezer tonna vizet, amely a szökőárban hatolt be oda és erősen radioaktívvá vált.

Ez a vízmennyiség ugyanis akadályozza a kármentési munkálatokat.
   
A március 11-i földrengés és az azt követő szökőár megrongálta a nukleáris erőmű reaktorainak hűtőrendszerét. A mentés során előbb több ezer tonna tengervizet, majd vezetékes vizet használtak fel a reaktorok hűtéséhez, hogy megakadályozzák a fűtőelemek leolvadását.
   
Ez a víz - becslések szerint mintegy 60 ezer tonna - elárasztotta az erőmű hat reaktora közül háromnak a géptermét, a csatornarendszerét és a föld alatti folyosókat, és közben sugárszennyezetté vált.
   
A sugárzás magas szintje akadályozza, hogy az emberek a létesítmény belsejében folytassák a hűtőrendszer helyreállítását.
   
A Tepco szóvivője kedden elmondta, hogy a kiszivattyúzott vizet egy hulladékkezelőbe fejtik át, amelynek befogadóképessége eléri a 30 ezer tonnát.
   
A Tepco emberei közép-európai idő szerint 3 órakor kezdték el a műveletet, amely Nisijama Hidehiko, a japán nukleáris biztonsági hivatal szóvivője szerint 26 napig tart.
   
A Csendes-óceán partján fekvő Fukusima-1-es atomerőmű egyike a legrégebbieknek Japánban, első reaktorát még az 1970-es években helyezték üzembe.

MTI

Facebook