Külföld

2015.09.02. 18:52

Jegesmedvék kerítettek be orosz tudósokat az Északi-sarkon

Jegesmedvék kerítettek be meteorológusokat kutatóállomásuk közelében Oroszország egy északi, mindentől távol eső területén. A kutatók bezárkóztak az állomásra, ahonnan a medvék nem tágítanak.

A tudósok a Kara-tengerbe nyúló Vajgacs-szigeteken lévő Fjodorov meteorológiai állomáson rekedtek, ugyanis a rájuk támadó öt felnőtt jegesmedvét sehogy sem tudják elijeszteni. Elmondásuk szerint a medvék az állomás közelében alszanak, és bár egyebek mellett fáklyákkal is megpróbálták elriasztani őket, a ragadozók nem tágítanak - írta a The Independent című brit lap.

A tudósoknak napi két alkalommal kellene kimenniük a szabadba, hogy méréseket végezzenek, de a medvék megakadályozzák őket munkájuk végzésében. Az állomás körül nincs kerítés, amely visszatartaná nagytestű ragadozókat attól, hogy megközelítsék az épületet.

Az oroszországi Természetvédelmi Világalap (WWF) közölte, hogy munkatársai folyamatosan tartják a kapcsolatot a kutatókkal, és hamarosan kéréssel fordul az orosz természeti erőforrás- és ökológiai minisztériumhoz, hogy lássák el a tudósokat a medvék elijesztéséhez szükséges felszereléssel.

A jegesmedvék - amennyiben nem provokálják őket - ritkán viselkednek agresszívan az emberekkel szemben, bár keveset is találkoznak velünk. Az éhes vadállatok azonban rendkívül kiszámíthatatlanok lehetnek, és volt eset, hogy emberre támadtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!