Külföld

2015.05.11. 05:12

Jégeső, hó, tornádók az Egyesült Államok középső vidékein

Jégeső és hó, tornádók és sújtották a hétvégén az Egyesült Államok középső vidékeit, a Sziklás-hegységtől egészen a karolinai partvidékig.

Pogár Demeter

Az Ana trópusi vihar - ez az első vihar, amelynek nevet adtak 2015-ben - a dél-karolinai Myrtle Beachnél érte el az amerikai partvidéket. A szárazföldön aztán az Ana trópusi depresszióvá enyhült, de így is áradásokat okozott.

Meteorológusok szerint a vihar megérkezésével idén szokatlanul korán kezdődött meg az általában június 1-jétől november 30-ig tartó amerikai hurrikánszezon.

Dél-Dakotában a kitelepítették a 234 fős lélekszámú Delmont több lakóját, miután a településre vasárnap tornádó csapott le és 20 épületet megrongált - köztük egy újonnan épült tűzoltóállomást és egy templomot -, megszakítva az áram- és vízellátást. Delmontban többen könnyebb sérülést szenvedtek.

A texasi Cisco környékén szombaton egy ember meghalt, egy másik pedig életveszélyesen megsérült a forgószélben. (A tornádók évadja általában májusban és június elején van az ország középső régióiban.)

A dél-dakotai Fekete-hegységben 25-45 centiméternyi hó hullott. Az előrejelzések szerint a csapadékréteg vastagsága elérheti az 50-60 centimétert is. Colorado déli részéből 46 centiméteres havat jelentettek.

Texasból és Arkansas-ból vasárnap jégesőt jelentettek. A két államban és Oklahomában tornádóveszélyre való figyelmeztetést is kiadtak. Dallas és Forth Worth repülőterein a viharok miatt vasárnap mintegy 100 járatot kellett törölni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!