Külföld

2016.02.25. 12:56

Jóváhagyta a II. menekültügyi csomagot a német Bundestag

A német Bundestag nagy többsége elfogadta a szigorúbb menekültügyi szabályokat. A német kormány arra számít, hogy 2020-ig 3,6 millió menekült érkezik az országba.

Thimm Andreas

A bevándorlók nagy számú beáramlása miatt Németország szigorította a menedékjogot. Több hónapos vita után, a Bundestag nagy többsége elfogadta a II menekültügyi csomagot. A név szerinti szavazáson 429 képviselő szavazott igennel, 147 ellenszavazat ellenében, négy képviselő tartózkodása mellett. A jogalkotási csomag célja az eljárások felgyorsítása, illetve azoknak a menedékkérőknek a gyorsabb visszatoloncolása, akiknek elutasították a kérelmét.

Egyes menekültcsoportok - köztük a "biztonságosnak ítélt országokból származók" - a jövőben az új befogadóközpontokban kerülnek elhelyezésre, ahol kérelmeik feldolgozása gyorsan megtörténhet.

A családegyesítést kétéves időszakra felfüggesztik azok számára, akik "kiegészítő védelem" alatt állnak Németországban. Azok számára, akik nem hivatkozhatnak az alapvető menedékjogra, de ennek ellenére nem küldhetők haza, mert ott kínzás vagy halálbüntetést várna rájuk.

A visszatoloncolást egyszerűsíteni fogják azokkal szemben is akiket valamilyen egészségügyi problémára hivatkozva nem lehetett hazaküldeni. Csakis komoly betegség esetében lehet hosszabb az eljárás a szokásosnál. Az elutasított menedékkérők papírjainak megszerzését is elő fogja segíteni a szövetségi kormány, mert eddig a hiányzó személyazonosító okmányok miatt gyakran volt sikertelen a kiutasítás.

A német kormány arra számít, hogy 2020-ig 3,6 millió menekült érkezhet - tudta meg a Gazdasági Minisztérium belső előrejelzéseire hivatkozva a "Süddeutsche Zeitung" c. lap. Ugyanakkor ez a szám évről évre változhat, 2015-ben 1,1 millió migráns érkezett Németországba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!