Külföld

2016.08.23. 11:58

Kézigránát robbant a koszovói közszolgálati televízió udvarában

Kézigránátot dobtak ismeretlen tettesek a koszovói állami televízió (RTK) udvarára, a támadásban senki nem sérült meg - közölte kedden az RTK vezetése, amely elítélte az újságírók megfélemlítésére és a sajtószabadság korlátozására irányuló támadást.

Az RTK közleménye szerint a hétfő késő esti támadás időpontjában több újságíró is tartózkodott a televízió épületében, az udvaron azonban senki, így nem sebesült meg senki. A gránát az RTK műholdvevői mellett csapódott be, ám azok is csak felületi károkat szenvedtek, az adás nem szűnt meg.

A koszovói közszolgálati televízió vezetősége felkérte a politikai pártokat, különösen az Önrendelkezés (Vetevendosje) nevű mozgalmat, hogy vessenek véget a gyűlöletbeszédnek, a fenyegetéseknek, a sértegetéseknek és a zsarolásnak. 
A koszovói kormány is elítélte a támadást. A kabinet is úgy vélte, hogy az újságírók megfélemlítése volt a cél, és felkérték a hatóságokat, hogy minél hamarabb derítsenek fényt az ügy hátterére, és kövessenek el mindent a szólásszabadság védelme érdekében.
A rendőrség még keresi az elkövetőket, de a pristinai sajtó úgy értesült, hogy olyan aktivisták követték el a támadást, akik ellenzik a Montenegróval megkötött határegyezmény elfogadását.

A Montenegróval folytatott határvita, valamint a koszovói szerb önkormányzatok közösségének megalakítása miatt már majdnem egy éve jelentős belpolitikai feszültség tapasztalható Koszovóban. A pristinai parlamentnek a tervek szerint szeptember elsején kellene ratifikálnia a határegyezményt, az ellenzék azonban úgy véli, Koszovó a megállapodással 8000 hektárnyi földet juttat a szomszédos országnak, ezért minden eszközzel tiltakozik ellene. Az utóbbi hetekben több támadás is történt emiatt: augusztus elején két motorkerékpáros gránátot hajított a parlament épületre, majd a Vetevendosje egyik képviselője dobott könnygázgránátot a képviselők közé.

Hashim Thaci koszovói államfő egy hete kijelentette, hogy a határegyezmény előnyös lesz Koszovó számára, hiszen közelebb viszi a kis balkáni országot az uniós vízummentességhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!