Külföld

2016.06.30. 15:53

Lebontották az egyik horvát-szerb határátkelőn létesített műszaki akadályt a horvát hatóságok

Lebontották a szerb-horvát átkelőként szolgáló kiskőszeg-bácsbezdáni Duna-híd horvátországi oldalán létesített műszaki akadályt a horvát hatóságok, arra hivatkozva, hogy az egész csak gyakorlat volt - tájékoztatta az MTI-t a közmédia tudósítója a helyszínről.

A hírt megerősítette a Nova TV helyszínen lévő tudósítója is, aki délután elmondta, hogy a vaskaput néhány órával korábban bontották le a hatóságok azzal az indokkal, hogy csak meg akartak bizonyosodni arról, milyen gyorsan tudnak intézkedni, ha újabb migránshullám érné el Horvátországot.

A műszaki akadály lebontásával kapcsolatban a hatóságok nem tettek hivatalos bejelentést. A térségben jelenleg nem tartózkodnak migránsok.

A kiskőszegi (Batina) határátkelőt minden előzetes bejelentés nélkül zárták le szerda este, emiatt több kilométeres kocsisor torlódott fel a határ mindkét oldalán, s az átkelőt csak hajnali két óra körül nyitották meg újra. A területre éjszaka kirendelték a készenléti rendőrséget is.

A hír felzaklatta a közvéleményt, főleg azokat, akik ezen a területen élnek. A baranyaiaknak már volt alkalmuk megtapasztalni, hogy milyen az, amikor migránsok tömege ellenőrizetlenül ellepi a határ menti településeket. A sajtó szerint nem tudni, valóban gyakorlatról volt-e szó, vagy csak a nagy médiafelhajtás miatt a döntöttek úgy a hatóságok, hogy lebontják a csütörtökre virradóra a határátkelőn felépített két méter magas vaskaput a híd teljes szélességében.

Vlaho Orepic ügyvezető belügyminiszter korábban a sajtónak arról beszélt, hogy a migránsok miatt hoztak megelőző intézkedéseket Kiskőszegen. Hozzátette, hogy nincs szó határlezárásról, sem tiltott határátkelésről.

"Észrevettük, hogy egyre több migráns próbál meg Szerbiából Magyarországra jutni, ezért pusztán elővigyázatosságból végeztük el a technikai munkálatokat, hogy senkinek ne jusson eszébe Horvátország felé venni az irányt" - hangsúlyozta.

Kiskőszegtől északra már Magyarország van, délebbre pedig az erdőd-gombosi Duna-híd, amely határátkelő is egyben. Ezen a szakaszon a Duna átúszhatatlan és életveszélyes. A Szerbia felől érkező migránsok korábban Kiskőszegtől több kilométerre délre, a kelet-szlavóniai Babska és Tovarnik körzetében lépték át a határt.

Az elmúlt egy évben több mint egymillió illegális bevándorló érkezett Nyugat-Európába az ellenőrizetlen migránsáradattal. Márciusban azonban a nyugat-balkáni útvonalon található országok fokozatosan lezárták határaikat a migránsok előtt. Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek, vagy ott akarnak menedéket kérni. Horvátországban tavaly szeptember óta közel 700 ezer illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba, akiknek csak kis töredéke, kevesebb mint 200 ember kért menedékjogot Zágrábtól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!