Külföld

2016.04.29. 19:44

Letartóztatások Kaliforniában egy Trump-nagygyűlés közelében

Több száz tüntető zárta el a kaliforniai Costa Mesa felé vezető utat, és összecsapott a rendőrséggel, miközben az állam déli részén fekvő városban Donald Trump republikánus elnökjelölt-aspiráns tartott nagygyűlést. A rendőrség több tüntetőt letartóztatott.

Costa Mesa amfiteátruma - ahol a nagygyűlést tartották - zsúfolásig megtelt, több mint tizennyolcezer ember ment el a rendezvényre. A tüntetők Trumpnak az amerikai-mexikó határon felépítendő, az illegális határátlépés megállítását célzó falra tett javaslata ellen tiltakozva zavarták meg a nagygyűlést. A kivezényelt rendőrökre köveket hajigáltak, felugrottak a rendőrség egyik autójára, annak ablakait betörték.

A rendőrök mintegy húsz embert letartóztattak.

Kaliforniában június 7-én tartják az előválasztásokat.

Közben az ohiói Cleveland motorosainak szervezete bejelentette, hogy Trumpot támogató felvonulást rendez a republikánusok országos pártkonvenciójára, amelyet július közepén Clevelandben tartanak. Chris Cox, a "Motorosok Trumpért" nevű szervezet vezetője újságíróknak elmondta: "meggyőződése hogy örömtáncot lejtünk majd" az elnökjelöltet állító konvención. "De ha a Republikánus Párt kulisszák mögötti alkukkal próbálkozik majd és nem veszi figyelembe a voksokban tükröződő népakaratot, akkor a motorosok szervezete is szerepet vált" - tette hozzá.

A republikánus konvenció idején nagy tüntetések várhatóak. A baloldaliként számon tartott országos ügyvédi szervezet márciusi kongresszusán a többi között arról is egyeztetett, hogy hogyan nyújtson majd jogi segítséget a tüntetőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!