Külföld

2017.03.23. 06:38

Nincsen magyar sérültje a londoni merényletnek - Orbán Viktor együttérzését fejezte ki

Együttérzését fejezte ki Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai londoni terrorcselekmény áldozatai hozzátartozóinak abban a levélben, amelyet Theresa May brit kormányfőnek küldött - közölte az MTI-vel csütörtök reggel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

A levélben a kormányfő azt írta, hogy lesújtva értesült a London központjában történt kegyetlen terrorista támadásról.

"Ez a szörnyű esemény sem tudja kisebbíteni elszántságunkat arra, hogy szembeszálljunk a terrorral és az erőszakkal" - hangsúlyozta, biztosítva a brit miniszterelnököt, hogy Magyarország ezután is szilárd szövetségese lesz az Egyesült Királyságnak a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelemben.

A kormányfő minden magyar nevében részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. "Imáinkba foglaljuk Nagy-Britannia népét és együttérzünk vele ezekben a nehéz pillanatokban" - írta Orbán Viktor Theresa Maynek.

Donald Trump Jr. criticizes the mayor of London after the attack near UK Parliament https://t.co/BpgralWW8w" target="_blank" pic.twitter.com/dpXZYEKBH8

A magyar külügyminisztérium folyamatosan kapcsolatban van a helyi szervekkel

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) szóvivője arról tájékoztatott az M1 Híradójában, hogy folyamatosan kapcsolatban állnak a helyi rendőrséggel. Azt kérték a helyi hatóságoktól, hogy azonnal tájékoztassák az illetékes magyar szerveket, ha tudomásukra jut olyan  információ, amely szerint lehet magyar érintett. Három kiskorú francia diák megsérült, a többi sérült állampolgárságával kapcsolatban nem adtak eddig felvilágosítást – közölte Menczer Tamás.

KKM: nem tudni magyar érintettről

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) nem tud arról, hogy magyar állampolgárok is érintettek lennének a szerdai merényletben - mondta a tárca sajtófőnöke az M1 aktuális csatornának.

Menczer Tamás azt mondta: a kint tartózkodóktól azt kérik, kövessék a helyi hatóságok utasításait, menjenek biztonságos helyre.
Közzétették a nagykövetség telefonszámát, ahol a hozzátartozók érdeklődhetnek. Ugyanakkor a KKM sajtófőnöke kiemelte: azt kérik, csak azok telefonáljanak, akiknél megalapozott a gyanú, hogy rokonuk, ismerősük a sérültek között lehet.

Investigators are "working to look at associates" of the suspect in the attack near UK Parliament in London https://t.co/rZC2LZ4wmS" target="_blank" pic.twitter.com/D6ZgL8S45a

Iszlamista lehetett a merénylő

A híradó információja szerint a hatóság tudni véli, hogy ki volt a merénylő, de személyazonosságát egyelőre nem hozzák nyilvánosságra. Elmondták azt is, hogy azt feltételezik, iszlamista terrorcselekmény történt.

Rowley közölte, hogy az emberek megnyugtatása érdekében a következő napokban több fegyveres rendőr lesz az utcákon, az ügyön pedig rendőrök százai dolgoznak. A terrorelhárítás vezetője megnevezte a meghalt rendőrt is. A késes támadó leszúrt áldozata Keith Palmer, 48 éves volt.

Theresa May: nem változik a brit terrorkészültség szintje

Nem változik Nagy-Britanniában a terrorkészültségi szint - jelentette be szerda este Theresa May brit miniszterelnök.

May a brit kormány válsághelyzeti tanácskozó testületének (COBRA) ülése után tett rövid nyilatkozatot Downing Street-i hivatala előtt a London belvárosában szerda délután elkövetett terrortámadásról.

A kormányfő megerősítette: a merényletben négyen életüket vesztették, köztük egy rendőr és a támadó. Theresa May tájékoztatása szerint a húsz sérült között is van három rendőr.

A brit miniszterelnök szerda esti bejelentése értelmében Nagy-Britanniában továbbra is a második legmagasabb készültségi fokozat van érvényben, amely a hivatalos meghatározás szerint súlyos terrorfenyegetettséget jelent, és azt tükrözi, hogy a brit biztonsági szolgálatok megítélése szerint jelentős valószínűséggel lehet számítani terrortámadási kísérletre brit területen.

Ezt a készültségi fokozatot a brit kormány 2014 augusztusában léptette életbe azzal az indokkal, hogy az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet tevékenysége közvetlen fenyegetést jelent Nagy-Britannia nemzetbiztonságára.

Az ötfokozatú brit készültségi rendszerben ennél már csak egy magasabb riasztási fokozat van, a kritikus, amelyet akkor rendelnek el, ha a brit kormány küszöbönálló merénylet terveiről kap konkrét értesüléseket.

Theresa May szerda esti nyilatkozatában a Scotland Yard korábbi tájékoztatását megerősítve elmondta: a merénylet a parlament mellett ívelő Westminster-hídon kezdődött, ahol egyetlen támadó járművével a hídon sétáló gyalogosok közé hajtott, kettőt megölve közülük. A késsel felfegyverkezett elkövető ezután a parlament felé rohant, de a törvényhozási épületegyüttest őrző fegyveres járőrök útját állták.

A merénylő az egyik rendőrt megölte, utána agyonlőtték - mondta a brit kormányfő.

Theresa May kijelentette: a merénylet helyszínének kiválasztása nem tekinthető véletlennek. A terrorista London szívében sújtott le, ahol a legkülönfélébb nemzetiségű, vallású és kulturális hátterű emberek ünneplik a szabadság, a demokrácia és a szólásszabadság jelentette értékeket. Ez a városrész nyújt otthon a világ legrégibb parlamentjének, és utcáit a szabadság, a demokrácia, a jogállamiság, az emberi jogok szellemisége hatja át. Ezért vált e negyed azok támadásának célpontjául, akik ezeket az értékeket elvetik, de kudarcra van ítélve minden olyan kísérlet, amelynek célja ezeknek az értékeknek a megsemmisítése erőszak és terrorizmus révén - fogalmazott szerda esti nyilatkozatában a brit kormányfő.

Nem sokkal korábban Sadiq Khan, London polgármestere kijelentette: szerda estétől megemelték a London utcáin járőröző fegyveres és fegyvertelen rendőri egységek létszámát. Khan hozzátette: szeretné megnyugtatni a londoniakat és a brit fővárosba látogatókat, hogy London továbbra is a világ egyik legbiztonságosabb városa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!