Külföld

2014.08.21. 14:40

Luxusautót koboztak el gyorshajtásért

Az eset Svájcban történt. A baleset-megelőzési bizottság által közzétett beszámoló szerint augusztus elején zajlott le az eljárás.

Arany Gábor

A svájci Aargau Kantonban, Spreitenbach település közelében 59 éves német férfi állampolgár a kora reggeli órákban luxuskategóriájú gépkocsijával utazott az A1-es autópályán, amikor a rendőrök sebességmérést követően leállították, mert 215 km/h sebességet mértek nála. Ezért a hatályos svájci szabályozás alapján végleg elvesztette a „szabályszegés elkövetésének eszközét", azaz a járművet. Svájcban az autópályákon engedélyezett maximális sebesség 120 km/óra, melyhez az eljáró hatóság toleranciaként 7 km/órát hozzáad, és a bírságolás efölött kezdődik meg. A svájci közlekedési törvény szerint, aki az autópályán több mint 80 km/h-val lépi túl az engedélyezett felső sebességhatárt, hivatalosan „száguldozó"-nak minősül, ezért járművét elkobozzák. Emellett az őrizetbe vett gépjárművezető komoly pénzbírságra, vagy extrém esetben szabadságvesztés büntetésre is számíthat.

A szigorú szabályozás oka: a gyorshajtás a svájci utakon is a közutak első számú gyilkosa. A svájci példa korántsem egyedülálló: Franciaországban is hasonlóan büntetik a megengedett sebességet jelentősen túllépő járművezetőket. Az elkobzást attól függetlenül végrehajtják, hogy a gépkocsi a vezető tulajdonát képezi vagy sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!