Külföld

2016.02.15. 16:55

Már hét riválisa van Nicolas Sarkozynek a francia jobboldal elnökjelölti előválasztásán

Párizs - Jean-Francois Copé, a legnagyobb francia ellenzéki párt, a jobboldali Köztársaságiak (volt UMP) volt főtitkára és frakcióvezetője is bejelentette, hogy indulni szándékozik a francia jobboldal novemberi elnökjelölti előválasztásán.

Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti:

Ezzel hétre emelkedett a saját táborában egyre vitatottabb Nicolas Sarkozy volt államfő riválisainak száma.

Copé, aki jelenleg a Párizs közeli Meaux városának polgármestere és nemzetgyűlési képviselő, a France2 közszolgálati televízió híradójának élő adásában jelentette be jelöltségét, miközben a legnézettebb kereskedelemi televízió a TF1 híradójában Nicolas Sarkozy számolt be - szintén élőben - a Köztársaságiak vezetőségi ülésének döntéseiről.

"Jelölt leszek ezen a választáson" - mondta Copé, aki a hetedik jobboldali politikus Francois Fillon és Alain Huppé volt kormányfők, valamint Frédéric Lefebvre, Hervé Mariton, Nadine Morano és Jean-Frédéric Poisson után, aki jelezte, hogy megméretteti magát az elnökjelöltségi versenyben.

Sarkozy még nem jelentette be, hogy ő is indul, de jelöltségét biztosra veszi a francia sajtó.

Jean-Francois Copé 2014 májusban mondott le a legnagyobb ellenzéki párt vezetéséről a Nicolas Sarkozy volt államfő 2012-es elnökválasztási kampányának állítólagos túlszámlázása ügyében kirobbant botrány miatt. Azóta kétszer is kihallgatták a rendőrségen, de végül nem emeltek ellene vádat, így visszatérhetett a közéletbe. Copéról az is köztudott, hogy nagyon megromlott a viszonya Nicolas Sarkozyvel, akinek elnöksége idején még legfőbb követője és pártjának nemzetgyűlési frakcióvezetője volt.

A tévéinterjúban Copé tagadta, hogy bosszúvágyból jelöltetné magát Sarkozyvel szemben, és azt mondta, azokra sem haragszik, akik két évvel ezelőtt őt akarták megtenni bűnbaknak a pártfinanszírozási botrányban.

A Köztársaságiak a francia jobboldal történelmében először fognak elnökjelölti előválasztást tartani november 20-án és 27-én. Az eddigi megszólalások alapján egyelőre valamennyi jelölt Sarkozy tekintélyének lerombolását tűzte ki célul.

Az 51 éves Jean-Francois Copénak ugyanakkor kevés esélye van arra, hogy az előválasztás második fordulójába jusson. A jelöltek között továbbra is a 70 éves Alain Juppé volt kormányfő, Bordeaux polgármestere a legnépszerűbb, vasárnap ráadásul egy másik volt jobboldali miniszterelnök, Jean-Pierre Raffarin is mögé, a szerinte "megbízható és erős ember" mögé sorakozott fel.

"Az összefogás nehéz, de elengedhetetlen" ahhoz, hogy a jobboldal 2017-ben győzni tudjon - hívta fel a figyelmet vasárnap Nicolas Sarkozy, aki a baloldali Libération című napilap szerint még mindig reménykedik abban, hogy a felmérések ellenére a pártelnöki tisztség elégséges lesz ahhoz, hogy ő győzzön az előválasztáson. Pártja széthúzásán kívül az is gondot jelenthet még a volt államfőnek, hogy tucatnyi, folyamatban lévő bírósági ügyben érintett.

Alain Juppét egyébként a kétezres évek közepén hűtlen kezelés miatt elítélték, felfüggesztett börtönbüntetést kapott, és egy ideig választott politikai tisztségért sem indulhatott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!