Külföld

2015.03.02. 20:25

Marihuána termesztéséhez használatos eszközöket kínáló üzletekre csapott le a holland rendőrség

Brüsszel - Marihuána termesztésére alkalmas eszközöket árusító üzletekben tartott razziákat hétfőn a rendőrség Hollandia Brabant tartományában azt követően, hogy március elsején életbe lépett az a jogszabály, amely törvényen kívül helyezi a kender és kenderszármazékok termesztésében való közreműködést.

Mint a holland állami rádió jelentette, a parlament által frissen elfogadott jogszabály értelmében illegálisnak minősül minden olyan művelet, amely hozzájárul a marihuána termesztéséhez, és mostantól büntethetőek azok a cégek vagy magánszemélyek, akik/amelyek a Hollandiában meglehetősen elterjedt tevékenység fenntartásához szükséges eszközöket értékesítenek.

A hétfői három razzia és a következő napokban várható újabb rajtaütések célja a kenderültetvények felszámolása, végső soron a marihuánatermesztés beszüntetése - nyilatkozott a rádiónak a tartomány rendőrfőnöke. A rajtaütések során egy raktárban, illetve két kertészeti termékeket értékesítő boltban egyebek között vízszűrő berendezéseket, csöveket, fóliasátrakat, illetve a sátrak egyenletes hőmérsékletét biztosító fénycsöveket foglaltak le. A létesítmények üzemeltetői ellen vádat emelnek majd.

Amennyiben a bíróság bűnösnek találja őket, akár három év börtönbüntetés, valamint jelentős összegű - nyolcvanezer eurós - pénzbírság is várhat rájuk.

Hollandiában marihuánatermesztéssel nemcsak kertészetek, de magánszemélyek is foglalkoznak. Egyesek a házuk mögötti kiskertben vagy a háztetőn termesztik a "fű" alapanyagát. Az ehhez szükséges magvak, illetve kerti eszközök eddig piacokon, illetve kertészeti szaküzletekben széles körben kaphatóak voltak.

Mint a holland rádió jelentette, az új rendelkezés a kertészeti szaküzleteket is érinteni fogja, ezeknek a boltoknak ugyanis mostantól jelenteniük kell, hogy kinek adtak el marihuána termesztésére alkalmas eszközöket.

Az új jogszabály ebben a formában meglehetősen vegyes fogadtatásra talált a lakosság körében. Sokan vélik úgy, hogy betartása nehéz, hiszen szinte csak szakemberek képesek különbséget tenni a kertgondozásra használatos különféle eszközök, berendezések között. Mások a kérdés tágabb összefüggéseire utalva felteszik a kérdést, hogy mi értelme betiltani a marihuána termesztését és kriminalizálni még annak elősegítését is, miközben a hatóságok általában nem szankcionálják a kis mennyiségű fű birtoklását, és az ország legtöbb városában ma is háborítatlanul működnek a füvet - igaz valóban csak kis mennyiségben - továbbra is árusító sajátos holland létesítmények, az úgynevezett coffee-shopok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!