Külföld

2015.07.07. 09:35

Meghalt egy migráns a Csatorna-alagútban

Baleset következtében meghalt kedd reggel egy illegális bevándorló a Nagy-Britanniát Franciaországgal összekötő Csatorna-alagútban. A szerencsétlenség jelentős fennakadásokat idézett elő a forgalomban - közölte a helyi prefektúra.

A France Info francia hírrádió tudósítása szerint a baleset körülményeiről egyelőre annyi ismeretes, hogy reggel 6 óra körül három migráns felmászott egy teherautóra, amely egy konvoj részeként a francia oldalról a brit oldal felé tartott. Nem sokkal később az egyikük holttestét megtalálták a hatóságok.

Az alagút hat szakasza közül az egyiket lezárták a baleset vizsgálatának idejére, de a forgalmat nem függesztették fel az alagútban.

"Miután migránsokat észleltünk az egyik teherszállító konvojban, kora reggel, a konvojt azonnal leállítottuk" - közölte a prefektúra. A francia rendőrség és a határőrség biztonsági átvizsgálása során találták meg a hatóságok a holttestet. "A közlekedést rövid időre háromnegyed 6-kor felfüggesztettük a brit irányba" - tette hozzá a prefektúra.

A baleset körülményeinek kivizsgálása jelenleg is folyamatban van.

Az Eurotunnel délelőtt 10 óra után jelentette be a Twitteren, hogy mintegy három órás késére kell számítani a Nagy-Britannia felől  érkező konvojok esetében, s egy órára a Franciaország felől indulóknál. A kamionok teherszállító vasúti konvojokban haladnak át az alagúton.

A Párizst Londonnal összekötő szuperexpressz-vonatokat üzemeltető Eurostar szintén a közösségi oldalakon jelezte, hogy a vonatok késéssel közlekednek, mert az alagutat egy "teherszállító vonatba történt behatolás miatt" le kellett zárni.

Az utóbbi napokban ez a második haláleset az alagútban: tíz nappal ezelőtt egy etióp állampolgár halt meg ugyanitt. Az alagutat üzemeltető Eurotunnel társaság akkor a francia rendőrséget azzal vádolta, hogy hagyják a migránsokat bejutni az alagútba, de ezt a hatóságok azonnal cáfolták. A férfi, aki egy mozgó vonatra próbált feljutni, egy betonoszlopnak csapódott és szörnyethalt.

A La Manche csatorna alatti alagút az európai kontinenst Nagy-Britanniával összekötő legfőbb útvonal, amelyen keresztül mindennap több száz migráns próbál illegális módon, kamionokban elrejtőzve átjutni.

Calais kikötővárosa évtizedek óta a szegény vagy háború sújtotta országokból - Szíriából, Afganisztánból, Szudánból és Irakból - érkezők fontos célpontja, a bevándorlók innen akarnak továbbutazni Nagy-Britanniába, munkalehetőség reményében. A környékbeli erdőkben létesült illegális telepen folyamatosan több százan élnek, de a számuk áprilisban hirtelen megugrott, amikor az olasz partokra érkezett bevándorlók egy része Franciaországba ment tovább, a becslések szerint jelenleg mintegy 3 ezren várakoznak átjutásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!