Külföld

2015.09.03. 14:49

Merkel és Hollande elhajtotta Orbánt - fizetnie kell Magyarországnak?

Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia államfő is világossá tette, hogy az közös európai megoldások támogatását várják a magyar kormánytól a menekültek ügyében. Merkel közvetlenül Orbán Viktor magyar miniszterelnök szavaira reagált.

Az Európai Unió kormányainak kötelességük menedéket nyújtani azoknak a menekülteknek, akik az országaik területére lépnek - jelentette ki Angela Merkel német kancellár visszautasítva magyar kollégája, Orbán Viktor megjegyzését, miszerint a menekültválság "német probléma". Németország megteszi, ami morálisan és jogilag elvárható tőle, se többet, se kevesebbet - tette hozzá a Bloomberg tudósítása szerint.

Ez az, amiért ez a probléma mindannyiunkat érinti itt, Európában. Merkel elmondta azt is, hogy csütörtökön telefonon egyeztetett Francois Hollande francia államfővel, és megállapodtak abban, hogy a 28 európai tagállamnak kötelező kvóták alapján kell befogadniuk a menedéket kérőket.

Az ezzel kapcsolatos feladatokat meg kell osztani - szögezte le, burkoltan visszautasítva a budapesti vezetés álláspontját. Orbán szerint a kvótarendszer csak bátorítja a bevándorlókat. A magyar álláspontot a nagyobb német kormánypárt, a CDU/CSU frakcióvezetője is bírálta, megjegyezve, hogy nem tartja Európa-ellenesnek a magyarokat.

Befogadni vagy fizetni

Donald Tusk az Európai Tanács elnöke a magyar miniszterelnökkel közös sajtókonferenciáján szintén kijelentette, hogy a jövő héten javaslatot tesznek a Görögországba, Magyarországra és Olaszországra érkezett százezer menekült elosztására. A tervek szerint azoknak az országoknak, akik nem vállalnak kvótát, pénzbeli hozzájárulást kell majd fizetniük azoknak, akik helyettük viselik az ezzel járó terhet - írta az olasz Corriere della Sera forrása megnevezése nélkül.

Franciaország és Németország közös javaslatokat terjeszt az európai vezetők elé a válság kezelésének javítására vonatkozóan - mondta Hollande a Merkellel folytatott beszélgetése után. Nem fogom megnevezni kikre gondolok, de vannak országok, amelyek egyetlen menekült elhelyezését sem vállalták - célzott Magyarországra. Nekik újra kell gondolniuk az álláspontjukat.

Így is lehet, úgy is lehet

A Bloomberg szembe állítja a német és a magyar kormány hozzáállását. Merkel jelezte, hogy olyan intézkedéscsomagot készítenek, amely felgyorsítja az újonnan érkezőkkel kapcsolatos papírmunkát. Emellett az egész világon keresik azokat a konténerházakat, amelyekben ideiglenes szállást nyújthatnak, mivel Európában nincs elég ilyen eszköz.

Eközben az Orbán-kormány borotvapengés szögesdrótkerítést épít a szerb határon, növeli a rendőrök számát és olyan törvényt készít elő, amely megkönnyíti az emberek deportálását. A magyar parlament kétnapos ülésen olyan törvényekről tárgyal, amelyek egyebek mellett hároméves börtönbüntetést helyeznek kilátásba azok esetén, akik megkerülik a kerítést. Az új jogszabályok ellen ezrek tüntettek szerdán Budapest központjában - emlékeztet a Bloomberg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!