Külföld

2015.07.31. 11:39

Migránsokkal teli magyar kamiont tartóztatott fel a cseh rendőrség

Mintegy 80 illegális bevándorlót szállított az a magyar rendszámú kamion, amelyet pénteken délelőtt tartóztatott fel a cseh rendőrség a D5-ös autópályán Nyugat-Csehországban - jelentette a cseh közszolgálati hírtelevízió pénteken.

Kokes János/MTI

"Megerősíthetem, hogy megállítottunk egy kamiont, amelyben több tucatnyi személyt találtunk. Jelenleg  vizsgáljuk a részleteket, folyik az érintettek azonosítása, állampolgárságuk megállapítása" - közölte Ivana Jelínková, rendőrségi szóvivő. A magyar kamion Németországba tartott.

Jelínková később elmondta, hogy a magyar tehergépkocsiban 76 külföldi állampolgár, köztük 23 gyermek volt. Az illegális bevándorlókat, akik személyi iratok nélkül utaztak, és a rendőrség szerint pakisztáni, afganisztáni és szíriai állampolgárok, kihallgatásuk és azonosításuk után menekülttáborban helyezik el.

A televízió szerint a magyar rendszámú kamiont a Tachov város közelében fekvő Ostrov u Stríbra településnél állította meg a rendőrség. Jelínková megerősítette, hogy a kamion vezetője külföldi állampolgár.

"A menekülteket most átveszi az idegenrendészet, hogy azonosítsa őket. A kamion sofőrje ellen eljárást indítottunk, de kihallgatására még nem került sor" - nyilatkozott Jan Michalec, a tachovi bűnügyi rendőrség főnöke a Novinky.cz hírportálnak.

A Novinky.cz úgy tudja, hogy a kamion sofőrje magyar állampolgár.

"A tehergépkocsi sofőrjét és kísérőjét meg nem engedett határátlépés szervezésének és lehetővé tételének gyanújával őrizetbe vettük. Amint megkezdődik ellenük a büntetőeljárás, mérlegelni fogjuk, hogy az államügyésznek javaslatot tegyünk előzetes letartóztatásukra" - pontosított Jelínková.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!