Külföld

2016.04.25. 16:41

Moszkva ismét megkísérli az Interpollal köröztetni Hodorkovszkijt

Az Interpol újból fontolóra veheti a Mihail Hodorkovszkij üzletember és egykori olajmágnás elleni nemzetközi körözés kiadását, ha Oroszország kiegészíti a szibériai Nyeftyejuganszk város polgármesterének 1998-ban történt meggyilkolására vonatkozó aktákat - jelentette ki hétfőn Moszkvában újságíróknak Alekszandr Kurennoj, az orosz főügyészség szóvivője.

Elmondása szerint a kérdés az Interpol illetékes munkacsoportja április 12. és 15. között megtartott tanácskozásának napirendjén szerepelt, azon a nemzetközi bűnüldöző együttműködési szervezet kontrollmechanizmusainak reformjáról tárgyaltak.

Külle Pispanen, Hodorkovszkij szóvivője kétségbe vonta, hogy az Interpol anyagkiegészítést kért volna az egykori Jukosz olajvállalat volt fő részvényeséről, és a bejelentést a Govorit Moszkva rádióadónak nyilatkozva az orosz szövetségi Nyomozó Bizottság (SZK) által kreált "kacsának" minősítette.

Az Interpol oroszországi irodája a szervezet központjától február 11-én kérte, hogy adjon ki nemzetközi körözést Hodorkovszkij ellen, de elutasításban részesült. Moszkva arra készült, hogy panaszt nyújtson be a nemzetközi rendőri szervezet főtitkárságához. Az SZK december 11-én emelt vádat és adott ki nemzetközi elfogató parancsot az orosz ellenzéket támogató, rendszerváltást sürgető üzletember ellen.

Az orosz hatóság a Jukosz olajkonszern alapítója ellen legalább két gyilkosság szervezésében való részvétel címén emelt vádat, miután a volt olajmágnás aznap nem jelent meg az egyik moszkvai bíróság idézésére.

A hatóságok egy 1998-ban történt gyilkosság, a szibériai Nyeftyejuganszk város polgármesterének (itt volt abban az időben a Jukosz székhelye), Vlagyimir Petuhovnak a megölése, illetve az annak kísérője, Vjacseszlav Kokoskin elleni gyilkossági kísérlet, továbbá az East Petroleum Handelsgas GmbH ügyvezetője, Jevgenyij Ribin elleni 1999-es merénylet ügyében akarták meghallgatni Hodorkovszkijt. Ez utóbbi merényletben lelőtték Ribin egyik testőrét, és megsebesítették két kísérőjét.

A Nyomozó Bizottság szerint Hodorkovszkij megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy önös érdekből megrendelte a Jukosszal szemben adóelkerülés és más, törvénysértő tevékenységgel okozott károk miatt jogos követelésekkel előálló személyek meggyilkolását.

Hodorkovszkij tagadja ezeket a vádakat, politikai leszámolásnak tekinti az ellene folyó eljárást.

A nyeftyejuganszki polgármester megölése és több más gyilkosság ügyében 2007-ben életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték az olajvállalat egykori biztonsági vezetőjét, Alekszej Picsugint, és további négy személyt is elítéltek. Az ügyet az orosz hatóságok egyszer már lezárták, ám idén júniusban váratlanul újranyitották.

Hodorkovszkij, aki valaha Oroszország leggazdagabb emberének számított, tíz évet töltött börtönben, miután ellentétbe került Vlagyimir Putyin elnökkel, és 2003-ban letartóztatták, majd adóelkerülés és sikkasztás miatt elítélték. A Putyin egyik fő politikai ellenlábasának számító volt olajmágnást 2013-ban az orosz elnök kegyelemben részesítette, s ezután Hodorkovszkij Nyugatra, Svájcba távozott. Száműzetésében azonban továbbra is támadja Putyint és a Kreml politikáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!