Külföld

2015.05.04. 18:17

Netanjahu az etióp zsidókkal tartott találkozója után felszólított a rasszizmus visszaszorítására

Jeruzsálem – Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfőn felszólított a rasszizmus visszaszorítására, és miniszteriális bizottság felállítását ígérte az etióp zsidókkal tartott háromórás találkozója után.

Shiri Zsuzsa, az MTI tudósítója jelenti:

A megbeszélésen az Etiópiából származók közösségének képviselői mellett jelen volt az az etióp zsidó katona is, akit két rendőr minden ok nélkül megvert, de egy biztonsági kamera ezt rögzítette, majd ez a videofelvétel váltotta ki az etióp zsidók két erőszakos tüntetésben kicsúcsosodó tiltakozáshullámát.

"Fel fogjuk számolni az (etióp zsidókkal) szembeni rendőri erőszakot és minden erőnkkel harcolni fogunk a rasszizmus és megkülönböztetés ellen" - hangsúlyozta.

"Felháborítottak a látott felvételek. Nem fogadhatjuk el ezt és a rendőrség viselkedését. Meg fogjuk változtatni a dolgokat” - ígérte a miniszterelnök a két hete keményen megvert katonának.

„Sok éve álmodtuk, hogy Izrael földjére jövünk, a teljes etióp közösség. Amennyire csak tudunk, megpróbálunk beilleszkedni az izraeli társadalomba” - válaszolta a katona. „Az etióp zsidók Szudánon át jöttek Izraelbe, és rengeteg kiváló embert vesztettek el az úton. Itt az ideje, hogy egyszerűen egységbe forrjunk, nem akarunk harcolni. Remélem, fel fog lépni a diszkrimináció és a rasszizmus ellen” - szólította meg a miniszterelnököt a bántalmazott katona.

Benjámin Netanjahu a találkozón kijelentette, hogy miniszteri bizottságot nevez ki az etiópiai származású izraeliek beilleszkedési nehézségeinek orvoslására, az oktatás, a lakhatás és a foglalkoztatás területén észlelhető hátrányos helyzetük javítására.
Hétfő délután Reuven Rivlin köztársasági elnök is együttérzését fejezte ki. Kijelentette, hogy Izrael hibázott az etióp zsidókkal szemben, és helyzetük javítását szorgalmazta.

Az etióp zsidók vasárnap Tel-Avivban több mint hat órán át tüntettek. Az erőszakos zavargássá vált demonstráción a rendőrséggel történt összecsapásokban a rájuk hajigált üvegek, kövek és egyéb tárgyak miatt ötvenhat rendőr, a tömegoszlató fegyverek bevetése nyomán pedig tizenkét tüntető sebesült meg. A biztonságiak letartóztattak huszonhat tiltakozót.

Előzőleg csütörtökön Jeruzsálemben tartottak be nem jelentett felvonulást, ahol három rendőr és tizenkét civil sérült meg az összetűzésekben.

Az etióp származású izraeliek a rendőri túlkapások mellett elsősorban foglalkoztatási nehézségekről számolnak be, hogy etióp neveikkel nehezebben jutnak álláshoz.

Munkapiaci helyzetüket rontja, hogy körükben a gyerekeknek csak a fele szerez érettségit, szemben a hatvanhárom százalékos izraeli átlaggal. Háztartásaik jövedelme harmincöt százalékkal marad alatta az országos átlagnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!