Külföld

2016.08.25. 14:58

Olaszországi földrengés - Több mint kétszáz túlélőt találtak

Némileg csökkentették az áldozatok eddig közölt számát, de a halottak aránya tovább emelkedhet - hangzott el az olasz polgári védelem operatív központjában tartott sajtótájékoztatón csütörtökön az olasz földrengés kapcsán. Egyben azt is elmondták, hogy eddig 215 túlélőt emeltek ki a romok közül.

A korábbi 247-tel ellentétben a halottak eddigi létszáma 241. Közülük Amatrice városában 184 halottat találtak. Az áldozatok azonosítása folyamatban van.  A kórházba szállított sérültek száma 270, de ennél jóval többen sebesültek meg, csak nem szorultak kórházi ellátásra.

A polgári védelem Róma külvárosában levő operatív központjában koordinálják a földrengés sújtotta területen zajló mentési munkákat.Elhangzott, hogy egyelőre nincsen szükség az Olaszország számos részéről és külföldről felajánlott segítségre, mivel az olasz polgári védelem önerőből képes kezelni a természeti katasztrófa utáni időszak első fázisát.

La mia bella Italia! Accumoli, Amatrice, Posta & Arquata del Tronto hit by 6.2 earthquake leaving casualties & ruins pic.twitter.com/VIF1bSYGOM

Az olasz polgári védelem számára nem jelent problémát néhány ezer ember ellátása, sokkal nagyobb méretű, még több embert érintő katasztrófákat is képesek vagyunk kezelni - mondta az olasz polgári védelem sajtókoordinátora az újságíróknak. A sajtótájékoztatón többször elhangzott a felhívás, miszerint a segíteni akaró olaszok ne menjenek a földrengés területére, mivel nincsen szükség tapasztalatlan önkéntesekre. Az olasz polgári védelemnek és tűzoltóságnak több mint ezer, földrengésre kiképzett embere dolgozik a helyszínen négyszáz géppel.

Hangsúlyozták, hogy jelenleg se ruhaneműre, se élelmiszerre nincsen szükség,  már több tonna élelmiszer érkezett a helyszínre.

A polgári védelem felelősei elmondták, hogy a földrengés utáni első 24-48 órában a túlélők mentése, a hajléktalanná vált lakosok elszállásolása, valamint a földrengés sújtotta térség körülhatárolása és védelme volt az elsődleges feladat.

A földmozgás által érintett négy önkormányzathoz számos, egymástól távolabb eső kisebb település tartozik, ezért nehéz mindenhonnan pontos adatokat kapni.  Jelenleg a terület jelentősebb infrastruktúráinak ellenőrzése folyik: többek között a helyi autósztrádák, hidak, gátak átvizsgálása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!