Külföld

2015.11.28. 16:10

Óriási humanitárius katasztrófa közeleg a szomszédban

Nem csökken a Szerbiát átszelő menekültek áradata, miközben közelednek azok a napok, amikor mínusz 25 fokos hideget is mérhetnek a balkáni hegyekben. A humanitárius katasztrófa karnyújtásnyira került - vélik a helyszínen tevékenykedő civil segítő szervezetek tagjai.

A Financial Times (FT) riportere egy kilométeres sort látott a szerbiai Presovo melletti hegyekben a napokban, ahol 5000 menekült igyekezett regisztráltatni magát, mielőtt elindulhatott volna a horvát határ felé. Az életünkre várunk - fogalmazott egyikük, egy anya Damaszkuszból, ahonnan hároméves fiával indult útnak, arra utalva, hogy innen már az EU felé vehetik az irányt.

A gyerekek nemrégiben még mezítláb szaladgáltak a környéken, az afgán és a szíriai felnőttek egy szál pólóban és strandpapucsban álltak sorban. Bár az FT tudósítójának ott jártakor szokatlanul enyhe volt az idő, a helyi hatóságok és a civil segítő szervezetek tagjai attól tartanak, hogy a Presovóhoz hasonló határvárosok valódi humanitárius katasztrófa színterei lehetnek, ha beköszönt a tél, miközben nem csökken a menekültek áradata.

Kísért a múlt

Átlagosan 50 ezer menekült próbált eljutni Európa közepébe a Balkánon át november közepén. Útjukat időnként váratlan határzárak akasztották meg. Magyarország például száz kilométernyi pengés drótkerítés építéséhez elegendő alapanyagot szállított Macedóniának görögországi határa megerősítéséhez. A segélyszervezetek, amelyek korábban vonakodtak a közel-keleti és más harmadik világbeli országokhoz képest gazdag európai államoknak adni készleteiket, mára belátták, hogy ezek is segítségre szorulnak.

A Financial Times olvasói a brit kormány támogatását megduplázva 2,2 millió fontot (közel egymilliárd forint) gyűjtöttek az International Rescue Committee (IRC) segélyszervezetnek. Az IRC, amely a világ 40 országában tevékenykedik visszatért a Balkánra, ahol a jugoszláv polgárháború idején próbált segíteni a földönfutóvá vált embereknek.

Menekült segít menekültet

Ha a határokat lezárják a télen, ez lesz az a hely, ahol a legnagyobb katasztrófa történik - mondja Kirk Day, a szervezet helyi igazgatója. Óriási szükség van valamilyen vészforgatókönyvre, amelyet most próbálunk elkészíteni. Az IRC egyik helyi aktivistája Valon Arifi presovói lakos, aki negyvenfős önkéntes csoportot szervezett a menekültek segítségére. Ő 1999-ben az ellenkező irányból, a koszovói válság elől menekülve érkezett ide.

Csoportja nagyjából 30 olyan embert tud ellátni takarókkal, meleg teával és vonatjeggyel, akiknek nincs pénze a Horvátország felé induló buszokra vagy vonatokra. Jön a tél és nem tudjuk hol elszállásolni az embereket - mondta az FT újságírójának Muhamed Abdullah, a helyi önkormányzat vezetője, aki maga is menekültként érkezett ide. Tavaly volt olyan nap, amikor mínusz 25 fokra zuhant a hőmérséklet. Ez volt minden idők hidegrekordja.

Jobb az élet a halálnál

Ez azonban várhatóan nem fogja visszatartani a menekülőket, ahogy Abdullah fogalmaz: jobb reszketni a hidegben, mintha megölnek a háborúban. Eközben Presovo körzetében csak egy volt dohánygyár egy részét tudták átalakítani téli szállásnak, amely így decembertől 700 embernek kínálhat menedéket. Ez a szám nagyobb is lehetne, ha lenne pénz az üzem nagyobb részének szigetelésére és fűtésére. A segélyszervezetek becslése szerint egész Szerbiában is csak három-hatezer ember téli szállására van hely.

Szerencsések leszünk, ha csak tízezren rekednek itt, de valószínűleg sokkal többen lesznek - mondja Ana Koeshall, a Divac alap igazgatója. Ez a szervezet korábban a balkáni háború üldözöttjeinek segített, míg most az IRC-vel együttműködve igyekszik enyhíteni a migrációs válság kínjait. Jellemző, hogy egy Belgrád melletti bevándorlóközpontban 30 horvátországi, boszniai és koszovói menekült család afgán és szíriai átutazókkal osztja meg menedékét.

Ki gondolta volna?

Az egyetlen pici öröm az ürömben, hogy a kezdeti veszekedés után Horvátország és Szerbia immáron együttműködik a menekültválság kezelésében. A két ország rendőrei együtt irányítják az emberáradatot Sidnél, a horvát-szerb határon. A korábban megszólaltatott Kirk Day, az IRC igazgatója, aki már a koszovói válság idején is részt vett a földönfutóvá vált emberek segítésében, meglepődött. Húsz évvel ezelőtt nem gondolta volna, hogy a horvátok és a szerbek valaha képesek lesznek együtt dolgozni valamin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!