Külföld

2015.09.03. 17:16

Osztrák önkéntesek szállítanák a menekülteket Budapestről Ausztriába

Osztrák önkéntesek szállítanák a menekülteket Budapestről Ausztriába, a kezdeményezés csütörtöki értesülés szerint vasárnap veszi kezdetét.

A programot a Facebook közösségi portálon hirdették meg, a szervezés ezen kívül a Twitter mikroblogon a #refugeeconvoy címke alatt is zajlik.

A tervek szerint az első autók a bécsi Prater stadion parkolójából indulnak vasárnap délelőtt tizenegy órakor. A Budapest Bécs konvoj - vonatpótló a menekülteknek (Konvoi Budapest Wien - Schienenersatzverkehr für Flüchtlinge) elnevezésű akció azért jött létre, hogy a migránsokat magánautókkal és buszokkal Budapestről Ausztriába, majd Németországba szállítsák. A szervezők szerint ezzel az akcióval akarják az embereket biztonságba helyezni.

A felhívás szerint a döntéshozók és a politikai felelősök ideje lejárt, cselekedni kell, nem maradt más választás. A szervezők közlése szerint a kezdeményezés címzettjei magánemberek, a segélyszervezetek, a civilszervezetekk, a busz- és taxitársaságok, valamint a szakszervezetek, mindazok, akik további járművekkel tudják támogatni a konvojt.

"Magyarország megakadályozza, hogy a menekülők érvényes jeggyel a biztonságos vonatutat válasszák, Ausztria, Németország és az unió pedig tétlenül nézi, hogy az emberek Budapest utcáin ellátás nélkül egyre katasztrofálisabb helyzetbe kerülnek" - állt a felhívásban.

"Végül is nem teszünk mást, mint amit az osztrák vasúttáraság (ÖBB) tett az elmúlt napokban" - hirdették a szervezők, felszólítva az osztrák kormányt, hogy érje el a magyarországi pályaudvarok újbóli megnyitását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!