Külföld

2015.11.25. 13:54

Párizsi merényletek - Hollande a francia zászló kitűzését kéri minden háztartásban a nemzeti megemlékezés idejére

Párizs - Francois Hollande francia államfő azt kérte, hogy mindenki tűzze ki otthonában pénteken a nemzeti lobogót a 130 áldozatot szedő, november 13-i párizsi merényletek nemzeti megemlékezésének idején.

Stéphane Le Foll kormányszóvivő a szerdai kormányülést követően elmondta: a köztársasági elnök jelezte, hogy minden francia jelképesen részt vehet a megemlékezésen azzal, hogy a lakhelyén kitűzi a kék-fehér-piros lobogót.

A hivatalos központi "nemzeti és köztársasági megemlékezést" péntek délelőtt tartják az államfő részvételével a párizsi Invalidusok udvarán.

A "lehető legünnepélyesebb és leginkább köztársasági" keretek között Francois Hollande az áldozatok és a sérültek hozzátartozói előtt fogja elmondani beszédét. A ceremóniát több országos tévécsatorna élőben közvetíti.

"Megpróbálunk valami olyat létrehozni, hogy annak pénteken minden francia részese lehessen, hiszen a merényletek a legmélyebben megérintették valamennyi honfitársunkat" - hangsúlyozta a kormányszóvivő annak a kérésnek a magyarázataként, hogy mindenki tűzze ki a nemzeti lobogót. Ez ugyanis teljesen ismeretlen patrióta szokás Franciaországban, ahol kizárólag a középületeken szokás nemzeti események alkalmából kitűzni a zászlót.

A nemzeti lobogó azonban november 13. óta jelképe lett a megemlékezéseknek. A Doublet nevű zászlógyártó vállalat szerint két-háromszorosára nőtt a forgalmuk a merényletek óta.

A francia nemzeti színeket használták a közösségi oldalon is a franciákkal együttérzők, a Facebookon francia nemzeti színű szűrők jelentek meg a profilképeken, s a támadások helyszíneit is elborították a virágok és üzenetek közé helyezett nemzeti lobogók.

Sandra Laugier filozófus, a Sorbonne egyetem tanára szerint a Franciaországban sokak által nacionalista szimbólumnak tekintett nemzeti lobogó a merényletek óta az élni akarás jelképe lett a dzsihadistákhoz kapcsolt halálvággyal szemben. A támadásokat magára vállaló Iszlám Állam dzsihadista szervezetnek egyébként fekete színű a zászlója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!