Külföld

2017.03.14. 07:42

Brexit: megkapta a brit kormány a parlamenti felhatalmazást - függetlenségi népszavazást kér a skót miniszterelnök

A londoni parlament felső kamarája, a Lordok Háza módosítások nélkül véglegesítette hétfőn azt a kormányzati határozattervezetet, amelynek törvényhozási elfogadása a brit legfelsőbb bíróság januári döntése alapján szükséges volt a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamat hivatalos elindításához, írja az MTI.

A felsőház hétfő éjjeli végszavazásával véget ért a többhetes parlamenti eljárás, és ezután Theresa May brit miniszterelnök a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelye alapján bármikor hivatalos értesítést küldhet Brüsszelnek arról, hogy az Egyesült Királyság ki akar lépni az Európai Unióból.

Az 50. cikkely szabályozza - és aktiválása hivatalosan elindítja - a kilépési folyamatot. Az előzetes értesülések arról szóltak, hogy Theresa May akár ezen a héten bejelentheti az 50. cikkely aktiválását, de a Downing Street hétfőn ezt kizárta. A miniszterelnöki hivatal szóvivője szerint a kormányfő várhatóan március utolsó hetében küld értesítést az EU-nak a kilépési folyamat elindításáról - írja az index.hu.

Nicola Strugeon skót miniszterelnök bejelentette, hogy ha a britek kilépnek az Európai Unióból, ismét függetlenségi népszavazást kezdeményeznek. Ezzel biztosítaná, hogy a folyamat végén Skóciának legyen választása.

A pontos időpontot és az egyéb részleteket szerinte Skóciának kell eldöntenie. A brit parlament buktathatja Nicola Sturgeon már a jövő héten kérné a skót parlament felhatalmazását.

Itt - Sturgeonék Skót Nemzeti Pártjával és a zöldekkel – függetlenségpárti a többség, de a referendum megtartásához a londoni parlament beleegyezése is kellene,ahol a kormányzó konzervatívok és a legnagyobb ellenzéki Munkáspárt se támogatja az elszakadást - írja az index.hu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!