Külföld

2009.12.23. 10:33

Pokolgépes támadás ért egy keresztény templomot

Moszul - Pokolgépes támadást követtek el szerdán az észak-iraki Moszulban a szír katolikus egyház egyik temploma ellen. A robbanásban egy járókelő meghalt, hat másik megsebesült - közölték rendőrségi és kórházi források, valamint egy szemtanú.

zaol.hu

A pokolgép egy kézikocsiban volt elrejtve, amelyet a Szent Tamás-templommal szemben helyeztek az utcán, a városközpontban. A detonáció a templomban is kárt tett. Az utóbbi hónapban ez már az ötödik merénylet keresztény templomok ellen a városban. A szerdai halálos áldozat a második ebben az időszakban.
   
Tavaly év végén szélsőségesek súlyosabb támadások sorozatát követték el moszuli keresztények ellen, és ezek összesen negyven ember életét oltották ki. Az erőszakhullám hatására több mint 12 ezer keresztény menekült el a városból. Feltehetőleg szunnita muzulmán lázadók követik el ezeket a merényleteket.
   
A szír katolikus egyház egy a Közel-Keleten elterjedt sui iuris (önjogú) keresztény egyház a római katolikus egyházon belül. Olyan, eredetileg ortodox hívők közösségei alkotják, amelyek 1783-ban vagy azután egységre léptek a pápával. Az egyház feje a Bejrútban székelő antióchiai szír katolikus pátriárka. A hívek nagy része Szíriában, Irakban és Törökországban él.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!