Külföld

2016.03.22. 08:32

Három robbantás és sok halott Brüsszelben (folyamatosan frissítve)

Több robbanás történt kedd reggel a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és egy brüsszeli metróállamoson is

8:47 Kettős robbanás történt kedd reggel a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, a detonációk oka egyelőre ismeretlen. Sajtóhírek szerint többen megsérültek, a repülőteret kiürítették, a vonatközlekedést pedig felfüggesztették a környéken. A Le Soir című helyi lap friss értesülései szerint a robbanások a repülőtér indulási oldalán történtek az American Airlines légitársaság irodája közelében.    A televíziós csatornák által sugárzott képek tanúsága szerint számos rendőrt és mentőt vezényeltek a helyszínre. A légikikötő felett fekete füst gomolygott.

8:58 A rendőrség szerint legalább egy, egyes belga lapok értesülései szerint viszont több mint tíz ember meghalt a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren kedd reggel történt, egyelőre ismeretlen eredetű kettős robbanásban - jelentette a VTM flamand nyelvű belga közszolgálati televízió.

9:03 Kiürítik és lezárják a brüsszeli nemzetközi repülőtér épületét, ahol kedd reggel két robbanás történt - közölték a helyi hatóságok. Az érkező járatokat más repülőterekre terelik át.

9:16 A rendőrség szerint legalább egy, egyes belga lapok értesülései szerint viszont 17 ember meghalt a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren kedd reggel történt, egyelőre ismeretlen eredetű kettős robbanásban - jelentette a belga sajtó. A helyszíni beszámolók több tucat sérültről is említést tettek.

A helyi hatóságok bejelentették, hogy kiürítik és lezárják a légikikötő épületét. Az érkező járatokat más repülőterekre terelik át. A környéken a vonatközlekedést is felfüggesztették.

A Le Soir című helyi lap értesülései szerint a robbanások röviddel reggel 8 óra után történtek a repülőtér indulási oldalán, az American Airlines légitársaság irodája közelében. Szemtanúk szerint az első detonáció után mindenki rohanni kezdett a kijárat felé. A helyszínen mindenhol otthagyott csomagok hevernek.

A televíziós csatornák által sugárzott képek tanúsága szerint számos rendőrt és mentőt vezényeltek a helyszínre. A légikikötő felett fekete füst gomolygott, több helyen betörtek az ablakok és leszakadt a plafon.

9:23 Szemtanúk szerint lövések dördültek és arab nyelvű kiabálások hallatszottak a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren kedd reggel, közvetlenül a kettős robbanás előtt - jelentette a La Derniére Heure című belga napilap internetes felületén. A robbanások oka egyelőre nem ismert.

9:28 Belgiumban elrendelték a legmagasabb, negyedik szintű terrorkészültséget a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren kedd reggel történt, egyelőre ismeretlen eredetű kettős robbanás után - jelentette be Jan Jambon belga belügyminiszter.

9:29 Orbán Viktor részvétét fejezi ki és azonnali tájékoztatást kért az illetékes szervektől

Orbán Viktor miniszterelnök megdöbbenéssel értesült a kedd reggeli brüsszeli merényletről, együttérez az áldozatok hozzátartozóival, a sérülteknek mielőbbi gyógyulást kíván.

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-nek elmondta: a kormányfő azonnali és folyamatos tájékoztatást kért az illetékes külügyi, rendvédelmi és terrorelhárítási szervek vezetőitől. Az esetleg szükségessé váló intézkedésekről ezek alapján születhet döntés.A rendőrség szerint legalább egy, egyes belga lapok értesülései szerint viszont 17 ember meghalt a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren kedden reggel, amikor egyelőre ismeretlen eredetű kettős robbanás történt - jelentette a belga sajtó. A helyszíni beszámolók több tucat sérültről is említést tettek.

9:31 Robbanás történt kedd reggel egy brüsszeli metróállomáson is, az uniós intézmények közelében - jelentette az RTBF belga közszolgálati csatorna. Hírügynökségi értesülések szerint a detonációnak halálos áldozatai is vannak. Előzőleg a nemzetközi repülőtéren voltak robbanások, amelyeknek tíznél is több halálos áldozatuk lehet.

Egyes hírek szerint több detonáció is hallatszott a Maelbeek nevű metróállomáson. Szemtanúk több sebesültről számoltak be.
A brüsszeli tömegközlekedési vállalat (STIB) azt közölte, hogy lezárták az összes metróállamost a belga fővárosban, miután füstöt észleltek az uniós intézmények közelében.

Jan Jambon belga belügyminiszter korábban bejelentette, Belgiumban elrendelték a legmagasabb, negyedik szintű terrorkészültséget a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren kedd reggel történt, egyelőre ismeretlen eredetű kettős robbanás után.

9:36 A belga légügyi irányító központ (Belgocontrol) tájékoztatása szerint a brüsszeli Zaventem repülőtérre kedd reggel biztonságosan megérkezett utolsó járatok között volt a budapesti járat.

A biztonságosan földet ért és a nemzetközi repülőtéren utoljára fogadott járatok között volt még a stockholmi, a berlini, a genfi, az oslói, és a prágai repülőgépek.

9:42 Lezárták az összes metróállomást kedd reggel a belga fővárosban - jelentette be a brüsszeli tömegközlekedési vállalat (STIB), amely szerint füstöt észleltek az uniós intézmények közelében is.

9:50 Halálos áldozatai is vannak a Maelbeek brüsszeli metróállomáson történt kedd reggeli robbanásnak - közölte a brüsszeli tömegközlekedési vállalat (STIB) egyik dolgozójára hivatkozva az EFE spanyol hírügynökség.

9:55 Öngyilkos robbantás történt kedd reggel a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren - értesült a VRT belga közszolgálati televízió.

10:01 A robbantás válasz Abdeslam letartóztatására, részletek IDE kattintva

10:03 A legfrissebb információk szerint tizenhárom halottja és harmincöt súlyos sebesültje van a kedd reggeli brüsszeli robbantásoknak - tájékoztatott a VRT belga közszolgálati televízió.

10:06 Fokozott ellenőrzést rendeltek el a budapesti reptéren és a metrókban

A brüsszeli robbantások nyomán fokozott ellenőrzést rendelt el az országos rendőrfőkapitány a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren és a budapesti metróállomások területén. Erről Papp Károly számolt be az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának keddi ülése előtt újságíróknak.

A rendőrfőkapitány azt mondta: az utasok szabadságát nem korlátozzák, de a rendőri jelenlétet és az ellenőrzést megerősítik. Arra a kérdésre, hogy ez a pályaudvarokra is kiterjed-e, Papp Károly azt mondta, ott már korábban megerősítették a rendőri biztosítást. Kedd reggel robbanások történtek a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és egy metróállomáson. A legfrissebb információk szerint tizenhárom halottja és harmincöt súlyos sebesültje van a detonációknak - tájékoztatott a VRT belga közszolgálati televízió.

10:08 A legmagasabbra emelték a biztonsági készültséget a római repülőtereken

Angelino Alfano olasz belügyminiszter rendkívüli sürgősséggel összehívta az olasz nemzetbiztonsági tanácsot a brüsszeli robbantásokat követően.

Az eddig is kiemelt biztonsági készültséget a legmagasabb szintre emelték a Leonardo da Vinci római nemzetközi légikikötőben, valamint a ciampinói repülőtéren is. A Brüsszelbe tartó és onnan érkező járatokat leállították. A merénylet ideje alatt felszállt Milánó-Brüsszel járat Liege-ben száll le. Az Alitalia olasz légitársaság bejelentette, hogy nincsen repülőgépe a brüsszeli légikikötőben. 
"Lélekben és szívben Brüsszelben vagyunk, Európa szívében" - írta rövid üzenetében Matteo Renzi olasz miniszterelnök Twitter-fiókján a robbantások után néhány perccel.

10:09 Pintér Sándor: kettes fokozatú, magas terrorkészültséget rendeltek el

A brüsszeli robbantások nyomán Orbán Viktor miniszterelnök ideiglenesen elrendelte a terrorkészültség kettes, magas fokozatát - jelentette be a belügyminiszter kedden a Parlamentben újságíróknak nyilatkozva.

Pintér Sándor elmondta: a miniszterelnök döntött a terrorfokozat emeléséről. Ennek megfelelően járőröket és páncélozott gépjárműveket vezényelnek a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, továbbá a metrók területén és a Parlament előtti Kossuth téren a Terrorelhárítási Központ munkatársai is megjelennek. Kérdésre elmondta: a kettes a második legmagasabb fokozatú terrorkészültség.

Eddig a négyfokozatú skálán a hármas szint volt érvényben. A belügyminiszter hozzátette: a kormányfő addig rendelte el ideiglenesen a kettes fokozatot, amíg nem tisztázódik, hogy mi történt pontosan Brüsszelben, és mi várható Európa más országaiban.
Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának keddi ülésére érkezve korábban Papp Károly országos rendőrfőkapitány is beszámolt arról, hogy a brüsszeli robbantások nyomán fokozott ellenőrzést rendeltek el a Budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren és a metróállomások területén. A rendőrfőkapitány azt mondta: az utasok szabadságát nem korlátozzák, de a rendőri jelenlétet és az ellenőrzést megerősítik. Arra a kérdésre, hogy ez a pályaudvarokra is kiterjed-e, Papp Károly azt mondta, ott már korábban megerősítették a rendőri biztosítást. Hozzátette: a társszervekkel folyamatosan egyeztetnek, s ennek függvényében döntenek a további intézkedésekről.

Mirkóczki Ádám jobbikos politikus, aki a nemzetbiztonsági, valamint a honvédelmi és rendészeti bizottságnak is tagja, azt mondta: bízik benne, hogy a rendészeti bizottság keddi zárt ülésén a Belügyminisztérium, illetve a titkosszolgálatok képviselői részletesebb információkkal is tudnak szolgálni. 

Az ellenzéki politikus szerint a nyugat-európai példák is bizonyítják, a megerősített biztonsági intézkedések ellenére is történnek merényletek. Ezzel együtt leszögezte: pártja minden olyan intézkedést támogat, amely Magyarország biztonságát fokozza, illetve szavatolja.

Kósa Lajos, a rendészeti bizottság fideszes elnöke egyelőre nem kívánt nyilatkozni, azt mondta: az ülés után sajtótájékoztatót tart.
Kedd reggel robbanások történtek a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és egy metróállomáson. A legfrissebb információk szerint tizenhárom halottja és harmincöt súlyos sebesültje van a detonációknak - tájékoztatott a VRT belga közszolgálati televízió.

10:10 Nagykövet: magyar áldozatról nincs tudomásunk

A brüsszeli magyar nagykövetségnek nincs tudomása arról, hogy a repülőtéren és az uniós negyed közelében kedden történt robbantásoknak magyar halálos áldozatuk vagy sérültjük is lenne - közölte Nagy Zoltán, Magyarország brüsszeli nagykövete az MTI-vel.

Hozzátette: a támadások mindkét helyszíne olyan, ahol sok magyar fordulhat meg, de sem a követségnek, sem a konzulátusnak nincs tudomása magyar áldozatokról.

Nagy Zoltán megerősítette, hogy a Brussels Airlines Budapestről érkező repülőjárata biztonsággal leszállt Brüsszelben. A diplomáciai kirendeltség kollégái több utassal is kapcsolatban vannak, akik - az utolsó információk szerint - még mindig a repülőgépen várják, hogy elhagyhassák a gép fedélzetét. A járat személyzete hosszú várakozásra készítette fel az utasokat - tette hozzá a nagykövet.
Arra hívta fel a figyelmet, hogy a Zaventem nemzetközi repülőteret lezárták, valamennyi járatot törölték, a repülőtérre vezető utak járhatatlanok.

Nagy Zoltán tájékoztatást adott arról is, hogy a nagykövetség közösségi oldalán folyamatosan frissített tájékoztatást adnak az eseményekről, valamint közzétették az érintett belga hatóságok vészhelyzeti telefonszámait, amelyen érdeklődni lehet esetleges személyes érintettség okán.

10:10 Találtak egy harmadik pokolgépet is a repülőtéren

Találtak egy harmadik pokolgépet is a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, ahol kedd reggel két robbantás történt - jelentette a belga sajtó.

10:16 Megerősítették a biztonsági óvintézkedéseket a hollandiai repülőtereken és fokozott határellenőrzést vezettek be a határokon, miután robbanás történt a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és a belga főváros központjában.

10:17 Leállították a teljes tömegközlekedési hálózatot a belga fővárosban

Leállították a teljes tömegközlekedési hálózatot a belga fővárosban, miután kedd reggel robbanások történtek a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és a városközpontban - jelentette be a brüsszeli tömegközlekedési vállalat (STIB). A lakosságot arra szólították fel a hatóságok, hogy maradjon ott, ahol van.

10:18 Budapest Airport: nem tudni, mikor áll helyre a menetrend szerinti közlekedés Brüsszelben, részletek ide kattintva

10:23 BM: Magyarországon magas terrorfokozatot léptettek érvénybe, részletek ide kattintva

10:30 Lezárták a főbb vasútállomásokat a belga fővárosban

Lezárták a főbb vasútállomásokat a belga fővárosban, miután kedd reggel robbantások történtek a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és a városközpontban - jelentette be az SNCB belga állami vasúttársaság. Egyelőre a Londonba közlekedő Eurostar nemzetközi expresszvonatok sem járnak.

10:32 Schiffer: biztonsági zónában várakoznak az utasok, részletek ide kattintva

10:39 ORFK: átengedőpontot állítanak fel a repülőtéri behajtó elágazásánál, részletek ide kattintva

10:40 Csehországban is megerősítették a repülőterek és a prágai metró biztonságát, részletek ide kattinvaú

10:45 Lezárták Brüsszel közúti alagútjait

A kedd reggeli robbantásokat követően, biztonsági okokra hivatkozva lezárták az autóközlekedést segítő alagutakat Brüsszelben - közölte rendőrségi forrásra hivatkozva a La Libre Belgique című, francia nyelvű belga napilap.

A rendőrség a város alatt kialakított, a forgalom gyorsítása érdekében épített valamennyi közlekedési alagutat lezárta.

10:46 Nincs halálos áldozata a brüsszeli metróállomáson történt robbanásnak

A korábbi hírekkel ellentétben nincs halálos áldozata a Maelbeek nevű brüsszeli metróállomáson történt kedd reggeli robbanásnak - jelentette a VRT belga közszolgálati televízió.

10:57 Öngyilkos merénylet történt kedd reggel a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren - erősítette meg a belga szövetségi ügyészség vezetője az RTBF közszolgálati csatorna jelentése szerint.

10:58 Magyar Vöröskereszt-elnök: az utcán is érzékelhető volt a metróban történt robbanás, részletek ide kattintva

11:04 Legalább huszonegy halálos áldozata van a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és a városközpontban történt robbantásoknak - közölte a brüsszeli tűzoltóság szóvivője.

11:09 Két magyar is megsérült a keddi brüsszeli robbantásokban - mondta az M1 aktuális csatornának Nagy Zoltán brüsszeli nagykövet, korábbi nyilatkozatával ellentétben. A nagykövet ugyanakkor hozzátette: magyar halálos áldozatról nincs tudomásuk. 
Nagy Zoltán hangsúlyozta: a konzuli részlegen keresztül igyekeznek minden szükséges tájékoztatást megadni. A Brussels Airlines Budapestről indult reggeli járatáról azt mondta: a gép biztonságban földet ért, több magyar utassal is telefonon tartják a kapcsolatot; az utasok nem hagyhatták el a repülőgépet, de mindannyian biztonságban vannak.

11:11 Áder János részvétét fejezte ki, részletek ide kattintva

11:14 A brüsszeli robbantások nyomán szerda délelőttre rendkívüli bizottsági ülést hívott össze az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke.

Molnár Zsolt az MTI-nek azt mondta, az ülésen a Brüsszelben történtekről kérnek tájékoztatást, továbbá a magyarországi vonatkozásokról.

11:16 Legkevesebb huszonegy halálos áldozatuk van Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és az egyik metróállomáson történt kedd reggeli robbantásoknak - közölte Pierre Meys, a belga főváros tűzoltóságának szóvivője.

Tájékoztatása szerint a repülőtéri robbantásban tizenegy, az uniós intézmények közelében lévő Maelbeek metrómegállóban pedig "mintegy tíz" ember vesztette életét. "A sebesültek többségét elszállították, a helyzet elég kaotikus" - mondta a szóvivő.

11:16 Értekezik a brit válságtestület, szigorítások a repülőtereken, nem jár a Eurostar Brüsszelbe, részletek ide kattintva

11:16 A belga szövetségi ügyészség terrortámadásnak minősítette a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és a városközpontban történt kedd reggeli robbantásokat.

11:19 Navracsics Tibor is Brüsszelben tartózkodott a robbantás idején, részletek ide kattintva

11:26 Készültségben a Terrorelhárítási Központ, részletek ide kattintva

11:26 A Jobbik megdöbbentőnek nevezte a keddi brüsszeli terrorcselekményeket és részvétét, valamint együttérzését fejezte ki az áldozatok családjaival, szeretteivel, a sérülteknek pedig mihamarabbi felépülést kívánt.

11:26 Szijjártó: nőtt az európai terrorfenyegetettség

Nem kérdéses, hogy nőtt az európai terrorfenyegetettség - jelentette ki a brüsszeli merényletekről szólva a külgazdasági és külügyminiszter egy más témában tartott sajtótájékoztatón kedden Budapesten.

A jelenlegi információk szerint két magyar sérültje van a kedd reggeli brüsszeli robbantásoknak, állapotuk nem súlyos - mondta Szijjártó Péter. A belga hatóságok közvetlenül az érintett nemzetek nagykövetségeivel közlik az esetleges sérültekkel kapcsolatos információkat - tette hozzá.

11:32 Megerősítik a lengyelországi repülőterek őrizetét, részletek ide kattintva

11:33 Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint a keddi brüsszeli terrortámadás elkövetői a demokráciát és a szabadságot próbálják elvenni, de ezt nem szabad hagyni.

Az ellenzéki politikus hivatalos Facebook-oldalán megrendülésének adott hangot a brüsszeli merényletek után, amelyeket barbár támadásoknak minősített. "Borzasztó érzés látni a képeket és nagyon aggódom azokért a honfitársainkért, akik most ott vannak" - fogalmazott Tóbiás József, aki hozzátette, "erősnek kell lennünk, mert az elkövetők éppen azt akarják, hogy féljünk". "A demokráciánkat, a szabadságunkat próbálják elvenni, de mi nem hagyjuk!" - hangsúlyozta a szocialista politikus.

11:34 A német kormány több tagja elítélte a támadásokat, a külügyminisztérium figyelmeztetést adott ki, részletek ide kattintva

11:41 Egy nagykanizsai lány helyszíni beszámolója, részletek ide kattintva

11:47 Scotland Yard: megerősített rendőri jelenlét országszerte, részletek ide kattintva

11:50 Putyin elítélte a "barbár támadásokat", részletek ide kattintva

11:50 Szijjártó: nőtt az európai terrorfenyegetettségrészletek ide kattintva

11:51 Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke élesen elítélte a kedd reggeli brüsszeli terrortámadásokat és őszinte részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.

Az uniós állam-, illetve kormányfőket tömörítő tanács elnöke közleményt adott ki, amelyben azt írta, hogy megrendítették a számos ártatlan ember életét követelő robbantások. Donald Tusk hangsúlyozta, az unió elkötelezett a terrorfenyegetettség elleni küzdelem iránt. Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője sajtótájékoztatóján kijelentette: ez egy rendkívül szomorú nap Európa számára.

12:00 Bőröndökkel gyalogolnak az emberek a körgyűrű környékén, részletek ide kattintva

12:01 Orbán: a terror minden formája ellen küzdeni kell

A terror minden formáját vissza kell utasítani, küzdeni kell ellene, a terroristákkal szemben fel kell lépni - jelentette ki a miniszterelnök kedden Tatabányán tartott sajtótájékoztatóján a reggeli brüsszeli robbantásokról szólva.

Orbán Viktor hangsúlyozta: erősíteni kell az európai együttműködést a belbiztonsági szervek között.
A kormányfő megerősítette, hogy eddig két magyar sérültről tudni. Tájékoztatása szerint egyikük sérülései nem súlyosak, de kórházba került.

12:05 Megerősítették az általános biztonsági intézkedéseket Ausztriában, részletek ide kattintva

12:06 Belga kormányfő: "megtörtént, amitől tartottunk"

"Megtörtént, amitől tartottunk, fekete nap ez Belgium számára" - jelentette ki sajtótájékoztatóján Charles Michel belga kormányfő a kedd reggeli brüsszeli terrortámadásokra utalva.

A miniszterelnök arról számolt be, tisztában vannak vele, hogy "sok a halott, és sokan megsebesültek" a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomásnál történt robbantásokban. Mindemellett leszögezte, hogy higgadtságra és szolidaritásra van szükség. Charles Michel közölte, hogy megerősítik a katonai jelenlétet a belga főváros utcáin.  Korábbi hírek szerint 225 katonával erősítették meg Brüsszel védelmét.  A helyi sajtó hírei szerint fokozott biztonsági intézkedéseket rendeltek el a nukleáris létesítményeknél is. Jan Jambon belga belügyminiszter délelőtt bejelentette, hogy az országban elrendelték a legmagasabb, negyedik szintű terrorkészültséget.

12:06 Gyurcsány: a terrorra kemény és erős Európa a válasz

12:19 Szemtanú: a robbanás leszakította a repülőtér várótermének álmennyezetét Részletek itt

12:22 Kairó a leghatározottabban elítélte a merényleteket Részletek

12:31  Andrzej Duda: a terrortámadásokra közös európai választ kell adni

A kedd reggeli brüsszeli támadások ártatlan embereket és Európa alapértékeit vették célba - írta Andrzej Duda lengyel államfő a Fülöp belga királynak címzett gyásztáviratban, hangsúlyozva, hogy a terrorizmusra közös európai választ kell adni.

12:39 Német belügyminiszter: az egész EU-nak szólt a támadás Részletek

12:46 NATO-főtikár: a terrorizmus nem győzheti le a demokráciát és a szabadságot

Jens Stoltenberg nyilatkozatában közölte: "közös értékeink és nyitott társadalmuk" elleni támadásként értékelte a kedd reggel elkövetett merényleteket. Hozzátette: együtt érez az áldozatok hozzátartozóival, és kiáll a nehézségekkel küzdő Belgium mellett.

12:53 Belga kormányfő: ''megtörtént, amitől tartottunk'' Részletek itt

13:00 Az Iszlám Állam hívei ünneplik a merényleteket a közösségi hálókon Részletek itt

13:22 Kósa: az illegális bevándorlás fokozza a terrorveszélyt Részletek itt

13:23 Az MSZP és a Jobbik is egyetért a terrorkészültség fokozásával Részletek itt

13:24 Schiffer: buszokkal szállítják el a reptérről az utasokat Részletek itt

13:31 Kövér László részvétét fejezte ki a belga parlament vezetőinek Részletek itt

14:02 Német biztonsági források szerint nem volt váratlan a támadás Részletek itt

14:24 Fel nem robbant pokolgépet és gépkarabélyt is találtak a repülőtéren

Egy fel nem robbant pokolgépet és egy Kalasnyikov típusú gépkarabélyt is találtak a rendőrök a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, ahol kedd reggel két robbantás is történt - jelentette a VRT nevű helyi közszolgálati televízió.

A csatorna tájékoztatása szerint a robbanóövet hatástalanítani fogják a tűzszerészek.
A hatóságok találtak egy gyanús csomagot a Brüsszeli Egyetemen is, jelenleg azt is vizsgálják.
A VRT emellett arról is beszámolt, hogy kiürítették a Tihange település közelében található atomerőművet. Korábbi hírek szerint fokozott biztonsági intézkedéseket rendeltek el a nukleáris létesítményeknél.

14:26 Kiürítik Belgium egyik atomlétesítményét

Kiürítik a belgiumi Tihange-ban található atomerőművet - jelentette a VTM flamand nyelvű belga közszolgálati televízió kedden.

A helyi sajtó hírei szerint a kedd reggel Brüsszelben elkövetett merényleteket követően azonnal fokozott biztonsági intézkedéseket rendeltek el a belga nukleáris létesítményeknél.
Egyes hírek szerint terrorveszély miatt teljesen lezárták Belgium határait. A belváros felett helikopterek köröznek, a tömegközlekedési hálózatot teljesen leállították, és lezárták a vasútállomásokat is. A telefonvonalak nem működnek Brüsszelben.
Charles Michel kormányfő közölte, hogy megerősítik a katonai jelenlétet a belga főváros utcáin. Mint mondta, a kormány számára az állampolgárok biztonsága a legfontosabb.

14:53 Ferenc pápa "vak erőszaknak" nevezte a brüsszeli támadást Részletek itt

14:55 Polgármester: legalább húsz ember meghalt a metróállomáson történt támadásban

Legalább húsz ember meghalt, százhatan pedig megsebesültek az uniós intézmények közelében lévő brüsszeli metróállomáson történt kedd reggeli robbantásban - közölte Yvan Mayeur, a belga főváros polgármestere.

A politikus tájékoztatása szerint a helyzet rendkívül kaotikus a Maelbeek metróállomásnál. Mint mondta, jelenleg is folyik az áldozatok azonosítása.
Korábban tizenöt halottról és ötvenöt sebesültről számoltak be a hatóságok.

15:00 A rendőrséget erősíti a teljes készültségbe helyezett TEK Részletek itt

15:18 Belga külügyminiszter: további lehetséges elkövetők tevékenykedhetnek még Brüsszelben Részletek itt

15:22 Tovább nőtt a terrortámadások áldozatainak száma Részletek itt

15:28 Ausztriában is fokozták a biztonsági intézkedéseket

A keddi brüsszeli robbantásokat követően Ausztriában is fokozták a biztonsági intézkedéseket, az államfő pedig "mélységesen" elítélte a több tucat halálos áldozatot követelő merényleteket.

Heinz Fischer úgy fogalmazott, nem szabad, hogy a terrorizmus és a támadások senkit sem téríthetnek le a demokratikus útról.
Christoph Schönborn, Bécs érseke megfontoltságra és elszántságra intett a "gonosz elleni küzdelemben", és azt mondta, hogy nem győzhet a gyűlölet.

Az osztrák alkotmányvédelmi és terror-elhárítási hivatal (BVT) vezetője az osztrák közszolgálati rádióban (Ö1) úgy fogalmazott, hogy a szélsőséges iszlamizmus miatt magas a terrorfenyegetettség. Peter Gridling szerint a teljes biztonság csupán illúzió, a hatóságok pedig nagy kihívás előtt állnak, hogy időben felismerjék a veszélyt. Számos európai polgár csatlakozott már az iszlám államhoz, ezért nem aludhatunk nyugodtan - mondta.

Közölte, hogy a tavaly novemberi párizsi terrortámadások megszervezésével és lebonyolításával vádolt Salah Abdeslam, akit a napokban fogtak el Brüsszelben, az ősszel kétszer is megfordult Ausztriában. Gridling tájékoztatása szerint az osztrák hatóságok a protokollnak megfelelően jártak el, és értesítették erről a belga hatóságokat, azonban nem terrorizmus gyanúja, hanem kisebb bűncselekmény miatt. A hivatal vezetője hangsúlyozta: Abdeslam nem toborzott híveket Ausztriában.

Ausztriában a keddi brüsszeli robbantásokat követően megerősítették az általános biztonsági intézkedéseket a köztereken, tömegközlekedési csomópontoknál, a reptereken, pályaudvarokon, a nemzetközi szervezetek székhelyeinél. A belügyminisztérium szóvivője szerint a fokozott biztonsági intézkedés nem lesz kihatással a lakosok mindennapjaira.

Délután a bécsi Hofburg, a parlament és a fontosabb állami épületek osztrák zászlaját félárbocra engedték.

Az ausztriai Iszlám Hitközség is elítélte a robbantásokat, és reményét fejezte ki, hogy a politikusok és a véleményformálók részt vesznek a szíriai háború kérdésének megoldásában.

15:34 Cameron: megerősítik a brit kikötők, repülőterek, pályaudvarok rendőri védelmét

A brit hatóságok növelik a kikötők, repülőterek, metróállomások és nemzetközi pályaudvarok rendőri védelmét - mondta kedden a brit miniszterelnök.

David Cameron, aki előzőleg a kormány rendkívüli események idején összehívott tanácskozó csoportjának (COBRA) értekezletén elnökölt, az ülés után a BBC televíziónak kijelentette: a brüsszeli terrortámadás megtörténhetett volna akár Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban vagy máshol Európában is, ezért az európai országoknak össze kell tartaniuk annak érdekében, hogy "az életformánkra támadó terroristák" soha ne győzhessenek.

Cameron kijelentette: a COBRA értekezletének célja annak biztosítása volt, hogy a brit szolgálatok mindent megtegyenek Nagy-Britannia biztonságának fokozásáért, és ezt szolgálja a rendőri jelenlét erősítése a kikötőkben, repülőtereken, metróállomásokon és a nemzetközi pályaudvarokon.

Hozzátette: Nagy-Britanniában is "igencsak valós" a terrorfenyegetettség, a brit hatóságok folyamatosan vizsgálják a beérkező információkat, és ha közvetlen terrortámadási veszélyről érkezne értesülés, akkor megemelnék a készültségi szintet.

Nagy-Britanniában 2014 augusztusa óta a második legmagasabb szintű terrorkészültség van hatályban. E készültségi szint a hivatalos meghatározás szerint "súlyos" terrorfenyegetettséget jelent, és azt tükrözi, hogy a brit biztonsági szolgálatok megítélése szerint "jelentős valószínűséggel" lehet számítani terrortámadási kísérletre.

A legmagasabb készültségi szint a "kritikus", amelyet akkor rendelnek el, ha a biztonsági szolgálatok küszöbönálló terrortámadás veszélyéről kapnak konkrét információt.

Mark Rowley, a Scotland Yard terrorelhárító ügyosztályának parancsnoka azonban nem sokkal Cameron nyilatkozata előtt hangsúlyozta: a rendőri jelenlét megerősítésértől hozott döntés olyan óvintézkedés, amely a lakosság megnyugtatására szolgál, és nem kapcsolódik semmilyen konkrét elhárítási vagy hírszerzési értesüléshez.

15:56 Két vasútállomást újranyitnak délután a belga fővárosban

Két vasútállomást újranyitnak Brüsszelben helyi idő szerint délután 4 órakor, a központi pályaudvar azonban továbbra is zárva marad - jelentette be a rendőrség kedden, miután reggel három helyszínen is terrortámadást hajtottak végre a belga fővárosban.

A La Libre Belgique című helyi újság értesülései szerint fokozott biztonsági óvintézkedések közepette nyitják meg a déli és az északi pályaudvart a hatóságok.

A két vasútállomásra ötszáz katonát vezényeltek - közölte honlapján a francia nyelvű napilap.

Belgiumban korábban elrendelték a legmagasabb, negyedik szintű terrorkészültséget az eddigi információk szerint harmincnégy halálos áldozatot követelő támadások miatt. A hatóságok délelőtt teljesen leállították a tömegközlekedési hálózatot és lezárták az összes metróállomást és a vasútállomásokat is.

16:12 Erdő Péter bíboros részvétét nyilvánította az áldozatoknak

Részvétét nyilvánította Erdő Péter bíboros, az  Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) elnöke a keddi brüsszeli robbantásos merényletek áldozatainak és családtagjainak.

A bíboros a szervezet honlapján angol, olasz, francia és német nyelven megjelent közleményében fejezte ki együttértését.

"A szenvedés óráiban felhívok mindenkit arra, hogy ne engedje eluralkodni magán a félelmet, és imádkozzon a békéért Európában, a Közel-Keleten és szerte a világban" - írta Erdő Péter.

Brüsszelben kedd reggel három robbantásos merényletet történt - kettő a repülőtéren, egy a metróban -, amelyekben 34 ember meghalt, több mint kétszáz pedig megsebesült. A belga hatóságok terrorcselekménynek minősítették a történteket. A robbantások elkövetését egyetlen szervezet sem vállalta magára. Egyes vélemények szerint az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet emberei lehetnek az elkövetők.

16:41 Háromnapos nemzeti gyászt hirdettek Belgiumban Részletek itt

16:48 Európa Tanács: a terroristák az európai értékeket vették célba

A terroristák az európai értékeket vették célba - jelentette ki Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára a Brüsszelben elkövetett merényleteket követően tartott sajtótájékoztatóján kedden.

Hozzátette: a terrorizmus ellen folytatott küzdelemben egységesnek kell maradnia az emberi jogokon és a jogállamiságon nyugvó Európának.
Első számú célként a radikalizmus megelőzését kell szorgalmazni, amely leginkább az oktatáson keresztül valósulhat meg a befogadó társadalmakban - tette hozzá.
Daniel Mitov bolgár külügyminiszter, az Európa Tanács miniszteri bizottságának elnöke nyilatkozatában együttérzését fejezte ki a belga néppel és az ország vezetőivel.
Kijelentette: a brüsszeli merényletek a demokrácia ellen elkövetett támadások voltak, hasonlóan azokhoz, amelyek a közelmúltban az Európa Tanács más tagországait sújtották.
Továbbra is határozott elszántságra van szükség a terrorizmus minden formája elleni küzdelemben a kontinenst egyesítő értékek és elvek teljes tiszteletben tartása mellett - tette hozzá.
Az Európa Tanács az emberi jogok érvényesülését és a demokratikus intézményrendszer működését felügyelő, strasbourgi székhelyű nemzetközi szervezet, melynek Magyarország is tagja.

16:56 Netanjahu: a brüsszeli és a izraeli terror ugyanannak a támadásnak a részei

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint a párizsi, az isztambuli, a San bernardinó-i, a keddi brüsszeli merényletek és az Izrael ellen naponta ismétlődő támadások egyazon támadásnak a részei, "amely mindannyiunk elpusztítását célozza, s ami ellen közösen kell küzdenünk" - jelentette a jeruzsálemi közszolgálati rádió kedden.

Szavaival az izraeli kormányfő kapcsolatot teremtett a brüsszeli merényletsorozat és az Izrael ellen fél éve tartó legújabb palesztin erőszakhullám között az Amerikai-Izraeli Közpolitikai Tanács (AIPAC) konferenciájára küldött keddi videoüzenetében.
Netanjahu az izraeli médiában is ismertetett beszédében elítélte a terrorakciót, részvétét fejezte ki a brüsszeli áldozatok családtagjainak, és kijelentette, hogy a terroristáknak nem voltak orvosolatlan sérelmeik, hanem "teljes pusztulásunkat akarják". "Legalapvetőbb követelésük, hogy eltűnjünk"- közölte Netanjahu - "de ez nem fog megtörténni" - tette hozzá.
"A terrorizmus elleni harchoz politikai egységre és erkölcsi tisztaságra van szükség" - hangsúlyozta, majd a palesztin kérdésről és Iránról beszélt az amerikai lobbisták, politikusok és politikai akciócsoportok lazán kapcsolódó Izrael-barát lobbiszervezetének éves konferenciáján.
Előzőleg Jiszráel Kac közlekedési és hírszerzési miniszter ítélte el a brüssszeli merényleteket. Szerinte a szélsőséges iszlám egész világra kiterjedő terrortámadása zajlik, s a belgiumi robbantások ismét bebizonyították, hogy a terror nem tesz különbséget országok és határok szerint, hanem a nyugati kultúra felszámolása és a szélsőséges iszlám hatalomra juttatása a célja.
A brüsszeli robbantások után Ajman Ode, a közös arab lista parlamenti frakciójának vezetője az Iszlám Állam terrorszervezetének elutasítására szólított fel. "Az arab világnak ki kell vetnie magából és le kell győznie az Iszlám Államot, hogy a béke és a demokrácia győzelemére vezesse a térség népeit" - írta Twitter-üzenetében az izraeli arab politikus.

16:59 Olasz kormányfő: közös európai biztonsági szövetséget kell létrehozni

Egységes európai "paktumot" sürgetett a biztonság és a védelem érdekében az olasz miniszterelnök a brüsszeli robbantásokra reagálva keddi sajtótájékoztatóján, amelyet az olasz nemzetbiztonsági tanács ülése után tartott.

Matteo Renzi hangsúlyozta, hogy a terrorizmus "fenyegetése globális, a gyilkosok azonban helyiek", vagyis az európai városok peremein nőttek fel és ott bújnak meg.

Úgy fogalmazott, Európának többet kell tennie, de hirtelen és haragos reakciók helyett hosszú távú biztonsági és védelmi "szerkezetet" kell létrehozni. Emlékeztetett, hogy Európa 1954 óta vitázik egy közös védelmi rendszer kialakításán, amely azóta se jöttlétre. Felszólított arra, hogy Európa cselekedjen a terrorizmus fenyegetésével szemben, és "járjon az ügy végére".

Hozzátette, hogy ezzel egy időben társadalmi és kulturális "reakcióra" is szükség van az európai városok peremkerületein, "köztünk élő" támadókkal szemben. Kijelentette, aki "áltatja magát, és azt kiabálja, hogy zárjuk le a határokat, nem veszi tudomásul, hogy az ellenség már városainkon belül van".

"Az európai polgároknak joguk és szükségük van azt érezni, hogy ugyanannak a közösségnek a tagjai, és érezni, hogy a politikai intézmények egymás mellett állnak. Ilyen támadásokkal szemben nem számít a politikai vagy a párt-szín" - mondta az olasz miniszterelnök. Hangoztatta, hogy Olaszországnak tapasztalata van a maffiával és a belföldi terrorizmussal szembeni küzdelem terén, ezért felajánlja tudását és erőit. Matteo Renzi megjegyezte, hogy az iszlám terrorizmussal szembeni harc "hónapokig, évekig" is eltarthat.

17:00 A sajtóban közzétették a gyanúsítottakról készített kamerafelvételeket Részletek itt

17:04 Megállítottak és átkutatnak egy Brüsszelből érkezett vonatot Hollandiában Részletek itt

17:26 Belga sajtó: szögekkel volt tele az egyik robbanószerkezet a Zaventem repülőtéren Részletek itt

17:39 Szijjártó: aki teheti, ne utazzon Brüsszelbe! Részletek itt

17:46 Uniós vezetők: nyílt és demokratikus társadalmunk elleni támadás történt

A brüsszeli merényletek a nyílt és demokratikus társadalom elleni támadások voltak - jelentették ki az uniós tagállamok állam- és kormányfői, valamint az uniós intézmények vezetői közösen kiadott nyilatkozatukban kedden.

Az uniós intézmények, valamint a tagállamok - köztük Magyarország - vezetői nyilatkozatban fejezték ki együttérzésüket az áldozatok hozzátartozóival és ítélték el a kedden reggel Brüsszelben, két helyszínen elkövetett robbantásos merényleteket, amelyben a legutóbb megerősített információk szerint 34-en meghaltak és több mint 230-an megsebesültek.

A vezetők köszönetüket fejezték ki a belga népnek és kormánynak azért, hogy befogadták fővárosukba az uniós intézményeket.
Kijelentették: az Európai Unió és minden tagállama szolidaritását fejezi ki Belgiummal és eltökélt a veszéllyel való közös szembenézés mellett, minden szükséges eszközt rendelkezésre bocsátva.

"A támadások csak tovább erősítik elhatározásunkat, hogy megvédjük az európai értékeket és a toleranciát az intoleranciával szemben. Egységesek maradunk a gyűlölet, az erőszakos szélsőségek és a terrorizmus elleni küzdelemben" - hangsúlyozták nyilatkozatukban az európai politikusok.

17:49 Merkel: Németország minden lehetséges támogatást megad Belgiumnak Részletek itt

18:33 - Szakértő: sokrétű üzenete van a támadásnak

Az MTI-nek nyilatkozó szakértő szerint a brüsszeli terrorcselekmény egyszerre irányulhatott a nyugati civilizáció, a nyugati vallás és az Európai Unió ellen. Részletek itt.

19:33 - Kísértetváros lett Brüsszelből

Semmi nem közlekedik, és az utakat is lezárták a kedd reggeli robbantások után a belga fővárosban, ahol csak gyalogosan lehet eljutni bárhova is. Nem félünk, a munkára koncentrálunk. Erről a belga fővárosban dolgozó Szanyi Tibor Európai Parlamenti képviselő és Mudri György tanácsadó beszélt kedden. Részletek itt>>

19:40 - Vegyi anyagokat és egy szögekkel teli robbanószerkezetet találtak egy házkutatás során

Vegyi anyagokat, egy szögekkel teli robbanószerkezetet és az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet zászlóját találták meg a rendőrök egy házkutatás során kedden Brüsszelben - jelentette a VRT helyi közszolgálati televízió.

A belga szövetségi ügyészség tájékoztatása szerint a házkutatást a főváros Schaerbeek nevű negyedében folytatták le.

Frédéric Van Leeuw főügyész korábban elmondta, hogy a hatóságok országszerte házkutatásokat tartanak a több mint harminc halálos áldozatot követelő kedd reggeli brüsszeli terrortámadások ügyében.

20:01 - Figyelmeztető lövéseket adott le a holland rendőrség Amszterdamban

Figyelmeztető lövéseket adott le a holland rendőrség Amszterdamban egy előállítás során - közölte a rendőrség hivatalos Twitter-üzenetében kedden.

Az információk szerint az amszterdami rendőrség három gyanúsított előállítása és letartóztatása során kényszerült leadni a figyelmeztető lövéseket a város központi pályaudvarán.

A rendőrség szóvivője további részleteket nem osztott meg üzenetében, így nem tudni, hogy az intézkedésnek köze volt-e a keddi brüsszeli vagy a novemberi párizsi terrortámadások miatt folytatott nyomozásokhoz.

20:05 - Rendőri források: az eredeti tervek szerint Salah Abdeslam is részt volna a támadásokban

Rendőrségi források szerint a keddi brüsszeli terrortámadásokban a tavaly novemberi párizsi merényletek feltételezett főszervezője, a néhány nappal ezelőtt elfogott Salah Abdeslam is részt vett volna a dzsihadisták eredeti tervei szerint - közölte a Politico című hírportál.

A neve mellőzését kérő magas rangú tisztségviselő úgy vélekedett, hogy a feltehetően Abdeslam rejtekhelyéül szolgáló lakásban talált robbanószerkezeteket talán a mostani támadások során akarták felhasználni a terroristák.

A belga külügyminiszter Salah Abdeslam pénteki brüsszeli őrizetbe vétele után arra figyelmeztetett, hogy a hónapokon át szökésben lévő férfi a párizsi támadások után újabb terveket szőtt Brüsszelben és számos fegyverhez is hozzáférhetett.

21:36 - Bakondi: Magyarországon nincs terrorfenyegetés

Bakondi György szerint Magyarországon nincs terrorfenyegetés, de a brüsszelihez hasonló, súlyos eseményeknél ellenőrizni kell a "szálakat", ezért is rendelték el a 2-es szintű terrorkészültséget. Részletek itt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!