Külföld

2016.09.22. 15:30

Sándorfi István életművéből nyílik nagyszabású kiállítás Barcelonában

Madrid/Barcelona- Nagyszabású életmű-kiállítással tiszteleg a barcelonai modern művészetek európai múzeuma (MEAM) Sándorfi István festőművész munkássága előtt, aki Franciaországban vált sikeressé és világhírűvé, az intézmény két hónapon át mutatja be a kilenc éve elhunyt művész 140 alkotását pénteken nyíló tárlatán.

"Ez nagyon érzelmes pillanat" - nyilatkozta Sándorfi Ange, a művész lánya az MTI-nek, aki szerint a barcelonai kiállítótér gyönyörű környezet a festményekhez, ráadásul a múzeum nagyon jó megközelítéssel, teljesen személyes hangvételű tárlat létrehozására törekedett.

A bemutatott alkotások egyedülálló módon felölelik a teljes életművet, kezdve a gyerekkori rajzoktól, egészen az utolsó, már befejezetlenül maradt munkákig.

A kiállítás elsősorban nem a művészvilágot kívánja megszólítani, hanem a közönséget és főleg a rajongókat - hangsúlyozta Sándorfi Ange, megjegyezve, hogy a feltétlen rajongók miatt nevezte Sándorfi Istvánt rocksztárnak Makláry Kálmán műkereskedő, magyarországi három kiállításának létrehozója.

Hozzátette, hogy például a dél-amerikai Sándorfi-rajongók még külön csoportot is alakítottak az egyik internetes közösségi oldalon.

A nagyszabású barcelonai kiállítás megszervezése mintegy másfél évbe telt, fél évig tartott mire összeállt a bemutatandó képanyag, amelyet külföldi gyűjtőktől kértek kölcsön az alkalomra. A művek nagy része épp ezért még sosem volt látható például Magyarországon, ahol utoljára 2010-ben rendeztek kiállítást Sándorfi István műveiből.

"Magyarország mindig nagyon, nagyon kedves volt a szívének" - mondta Sándorfi Ange, és úgy gondolja, hogy édesapja ígéretes karriert futhatott volna be volna szülőhazájában is, de nagyon korán, mindössze 59 évesen elhunyt.

A MEAM az életműkiállításról szóló ismertetőjében részletezi, hogy Sándorfi műtermének tárgyai is kiegészítik a gyűjteményt: festőállványa, palettái, ecsetei, festékei is láthatók a tárlaton a képek mellett.

A múzeum célja, hogy újra ráirányítsa a figyelmet a művészek és szakértők körében nagyra tartott, de a nagyközönség által kevésbé ismert, egyedülálló alkotóra, akinek "teljessége, személyisége, következetessége" le fogja nyűgözni a nézőket.

Sándorfi István gyerekként hagyta el Magyarországot 1956-ban, és szüleivel Párizsban telepedtek le. Első kiállítása 18 éves korában egy fiatalokat felkaroló kis párizsi galériában volt. A nyolcvanas-kilencvenes évekre a világ legjelentősebb galériái állították ki alkotásait, Koppenhágában, Rómában, Párizsban, Münchenben, Brüsszelben, Baselban, New Yorkban, Los Angelesben, San Franciscóban. Ismert és elismert lett a művészvilágban. Neves műkereskedők versengtek a képeiért, amelyek gyakran már az állványon elkeltek, még mielőtt befejezte volna őket.

Sándorfi Ange szerint az, hogy édesapját szülőhazájában kevésbé ismerik, mint a világ más országaiban, azzal magyarázható, hogy Magyarország egy másfajta piacot képvisel.

Sándorfi István jellegzetes alkotói stílusát hiperrealistának szokták nevezni, de ő maga inkább úgy határozta meg ezt, hogy nem klasszikus témákat fest, klasszikus modorban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!